“Facebook vs. Wetboek”: Orde van Vlaamse Balies in de bres voor recht op verdediging en eerlijk proces

law background
Thinkstock law background
De Orde van Vlaamse Balies lanceert vandaag een campagne om de aandacht te vestigen op het recht op verdediging en een eerlijk proces, nu stemmen op (sociale) media steeds luider de rol van rechter en advocaat overnemen. 

"De online sensibiliseringscampagne wil in tijden van gratuite veroordelingen op sociale media, de aandacht vestigen op de waarde en kracht van ons eeuwenoud rechtssysteem met aan de basis een eerlijk proces voor iedereen", klinkt het.

Wanneer niet alleen Jan-in-de-straat, maar ook beleidsmakers zich frequent, zonder schroom en vooral zonder veel weerstand kunnen bezondigen aan oneerlijke procesvoering op sociale media, is een waarschuwing op zijn plaats, aldus de OVB.

Social Media Judge

In een online video, die vanaf vandaag wordt verspreid, is daarom de ‘Social Media Judge’ te zien, een 3D-geprinte artificieel 'intelligente' rechter. Hij velt op confronterende wijze zijn oordeel over de beklaagden, door zich te baseren op wat mensen schrijven op de sociale media. Zo krijgt een man die terechtstaat voor een overval en slagen en verwondingen, te horen van de rechter: "In een kooi, benzine erover en in brand steken." 

"Met de online sensibiliseringscampagne willen we de komende weken aandacht vragen voor het belang van één van de belangrijkste fundamenten van ons kostbaar democratisch rechtssysteem, namelijk dat elke burger altijd recht heeft op verdediging door een onafhankelijk en partijdig advocaat, zonder onderscheid. Daarbij hoort ook een onpartijdige rechter", aldus OVB-woordvoerder Hugo Lamon. "Wat je tegenwoordig op sociale media leest bij nieuws over bepaalde rechtszaken staat mijlenver van die basisprincipes. Er is daarom, meer dan ooit, nood aan reflectie en debat."

Unieke rol advocaat

De orde wil ook de unieke rol van de advocaat nogmaals benadrukken. "Een advocaat heeft in een proces, en in de samenleving in het algemeen, een unieke rol te spelen: hij adviseert en verdedigt zijn cliënt en hij kan daarbij ingaan tegen (voor)oordelen van publiek of overheid zonder achteraf voor sancties te vrezen. Bovendien ziet hij erop toe dat de rechtsregels voor iedereen van toepassing zijn", aldus Lamon.

Advocaat Paul Bekaert bevestigt dat het publiek mondiger is geworden en steeds wantrouwiger staat tegenover dragers van gezag. Toch moet de toegenomen belangstelling van de burger voor het gerecht ook als positief gezien worden. "De rechterlijke macht mag dat niet als bemoeizucht gaan zien en in de verdediging gaan, maar moet net verder werken aan haar communicatie met eerbiediging van de rechten van verdediging en het geheim van het onderzoek. Ook begrijpelijke mensentaal leren gebruiken is hier essentieel", zegt hij.

Naast de campagne, organiseert OVB op 28 september in de assisenzaal van het gerechtshof van Gent het debat "Facebook versus Wetboek: rechtspraak in tijden van sociale media". 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ben Strubbe

  Laat mij niet lachen, alsof Justitia 'blind' zou zijn. Wie de beste advocaat heeft en het het best kan uitleggen, wint meestal de zaak ... Mijn respect voor advocaten is ver onder nul gezakt en dat hebben ze alleen maar aan zichzelf te danken.

 • drup van den broecke

  op sociale media word (gelukkig) NIET compleet wereldvreemd geoordeeld...

 • patrick morel

  Advocaten zijn windhanen en liegen tot ze scheel zien. Alle truken van de foor zijn goed om iemand vrij te krijgen, ze geven geen barst om wat hun klant uitrichtte in de maatschappij en nog zal uitspoken. In veel gevallen betaald diezelfde maatschappij het loon van de advocaat.

 • Tamzin Andersen

  Ons kostbaar democratisch rechtssysteem is jammer genoeg niet meer van deze tijd. Het moet dringend herzien en aangepast worden, want er wordt op alle mogelijke manieren misbruik van gemaakt om de verkeerde mensen een hand boven het hoofd te houden.

 • Fons Casteels

  Een eerlijke rechtspraak voor verdachten is een recht, maar vrije meningsuiting is ook een recht. Ik neem aan dat rechters en openbare aanklagers zich bij nieuwsberichten over criminele feiten bewust beperken tot het artikel zelf - bijv. "drugdealer opgepakt met 100 doses op zak". Wel, dan is het mijn volste recht om hier te schrijven dat zo'n dealer een moordenaar is. En daar beïnvloed ik het proces van die man in de verste verte niet mee.