"Fabeltje dat CVS-patiënten lui of depressief zijn moet verdwijnen"

Els Van Hoof (CD&V) pleit voor een betere diagnose en behandeling van CVS.
BELGA Els Van Hoof (CD&V) pleit voor een betere diagnose en behandeling van CVS.
De Kamercommissie Volksgezondheid heeft vandaag unaniem een voorstel goedgekeurd ter verbetering van de diagnose en opvang van mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Er bestaat nog altijd geen algemene consensus over de mogelijke oorzaken, de diagnosestelling en meest aangewezen behandeling van CVS.

"CVS is een controversiële aandoening die naar schatting zo'n 20.000 à 25.000 mensen in ons land treft. Ondanks veelvuldig nationaal en internationaal wetenschappelijk onderzoek zijn er nog veel open vragen rond deze ziekte", zegt Els Van Hoof (CD&V). "Hierdoor krijgen CVS-patiënten vaak met veel onbegrip te maken en leeft het fabeltje van 'luie of depressieve mensen' bij vrienden, werkgevers en zelfs bij artsen."

Neuro-immuunziekte

Er bestaan vandaag twee visies over CVS. "Het is jammer dat de biomedische visie, die zich eerder baseert op storingen in het zenuwstelsel en het immuunsysteem met verregaande gevolgen op fysisch vlak, in ons land nog maar op kleine schaal werd bestudeerd. Ondanks het feit dat deze visie in verschillende landen meer aanhangers krijgt op wetenschappelijk vlak, wordt ze in België nog niet erkend," stelt Nele Lijnen (Open Vld).

Voor beide Kamerleden moet ook de communicatie met de patiënt verbetereren. Huisartsen, psycho-therapeuten en kinesisten moeten bovendien beter gevormd en geïnformeerd worden om symptomen vroegtijdig te herkennen en ook tijdig door te verwijzen.