"Explosieve sfeer": opvangcentrum in Haren een nacht lang gesloten

Vluchtelingen verlaten het opvangcentrum in Haren (archieffoto).
Baert Marc Vluchtelingen verlaten het opvangcentrum in Haren (archieffoto).
Het opvangcentrum in Haren is in de nacht van zaterdag op zondag tijdelijk gesloten omdat de sfeer er "explosief" was. Dat meldt Bruzz en wordt bevestigd door Mehdi Kassou van het Brusselse Burgerplatform voor de opvang van vluchtelingen. De hittegolf zorgt ervoor dat niet enkel de migranten, maar ook de daklozen bij het platform komen aankloppen voor opvang. En dat zorgt voor heel wat overlast.

"De situatie is zeer moeilijk, want in het Maximiliaanpark -waar we de migranten aanspreken- komen steeds meer mensen naar ons toe om hulp te vragen. Er staan vaak honderden mensen", stelt Kassou.

De hittegolf en de sluitingen van de winteropvangcentra maken het werk moeilijk. De situatie van de hitte in de zomer is voor de daklozen even erg als de koude in de winter. Sinds de heropening van het opvangcentrum in Haren begin juni klopten al 1.600 mensen aan bij het platform, onder hen ongeveer 600 migranten.

"De sfeer was zaterdag explosief. Er zijn ook heel veel mensen die met alcohol-, drugs- of geestelijke problemen kampen en dat maakte de situatie onhoudbaar", vertelt Kassou.

Na een nacht van sluiting was het opvangcentrum wel opnieuw open op zondag. De sfeer was dan veel gemoedelijker. Het opvangcentrum in Haren wordt beheerd door het Burgerplatform voor de opvang van vluchtelingen, in samenwerking met Dokters van de Wereld, Ciré en Artsen zonder Grenzen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Je hebt gelijk, godelieve. Er zijn meer 'vluchtelingen' die het doen uit economische redenen dat oorlogsvluchtelingen.

 • Henri Jordens

  Eigen schuld. Het zal er ooit ontploffen die toestand. Neem ze maar binnen zo veel je kan. Jullie worden dik betaald voor de opvang. Burgerplatform, AZG , Dokters van de Wereld en andere NGO's worden er rijk van en de Belg zal wel voor opdraaien voor jullie geldhonger.

 • godelieve rigo

  Immigranten terug sturen alleen de oorlogs vluchtelingen opvangen.

 • Lydia Appelmans

  Wat gaat dit naartoe....ben al blij dat mijn kleinkinderen niet in België wonen en ik ben in de loop van het jaar ook weg.

 • Danny Jean

  Nog meer in de watten leggen, dan blijven ze zeker. En de term migrant zou ik voorbehouden voor diegenen die hier asiel willen aanvragen. De anderen zijn in België illegalen.