"Ex-para bekende dat hij wapen voor moord-De Vleeschauwer leverde"

De vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer.
De vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer.
Het parket-generaal van Gent zou opnieuw een onderzoek zijn gestart in de 22 jaar oude zaak van de vermoorde Lokerse rijkswachter Peter De Vleeschauwer op basis van een bekentenis. Een ex-para Antoin G. zou een jaar geleden aan een vriend opgebiecht hebben dat hij het moordwapen geleverd heeft. 

De vriend ging ermee naar de politie die de klacht niet geloofwaardig genoeg vond. Na het overlijden van Antoin G. besloot de vriend opnieuw richting politie te stappen. Nu had men gehoor voor de vriend. Bij een huiszoeking werd 'een oud wapen' teruggevonden, zo schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Alle sporen liepen dood in het onderzoek, er waren allerhande theorieën over wat er precies gebeurd is met De Vleeschauwer. In 1996 werd de toen 37-jarige rijkswachter ontvoerd terwijl hij nachtdienst in de kazerne van Sint-Niklaas deed. Hij werd met een nekschot gedood en in de Schelde teruggevonden. Het werd het tweede grote moordmysterie in ons land, naast de Bende van Nijvel. Er waren verscheidene verdachten, maar tot op vandaag is de zaak onopgelost.

Daarnaast is er nog een groot vraagteken dat mogelijks geen antwoord zal krijgen. De kogel die gebruikt is om De Vleeschauwer te vermoorden is nooit teruggevonden. Hierdoor is het onmogelijk te weten met welk wapen de kogel afgevuurd zou zijn.

Het parket-generaal van Gent, dat het onderzoek voert, was vandaag duidelijk in zijn communicatie. "We kunnen geen commentaar geven hierop", aldus advocaat-generaal Francis Clarysse.

De vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer.
BELGA De vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer.37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alain Heyrman

  Er was een eerste melding in mei/juni 2016 aan de korpsoverste, later nog een melding aan justitie ( Geens, ACA ) en het Kabinet van de eerste Minister welke zou terugbellen ( u raad het al...=00) Na het overlijden van de ex-para (11/2017) nog 1 melding op dinsdag aan een agent van dienst, daarna bij de korpsoverste zonder resultaat, daarna een melding aan de blauwe lijn te Antwerpen toen volgde een verhoor maar was het Parket reeds in gang geschoten. Comité P nooit iets van vernomen..

 • ANN LIMBOS

  Dat potje zal ook wel gedekt blijven.

 • Theo Laceur

  Waarom heeft die ex-para 20 jaar gewacht om dit op te biechten desnoods anoniem. Hij heeft toch tijd genoeg gehad en het dossier is toch dikwijls genoeg in de media geweest.

 • Diane Bernaerts

  Een nekschot, maar de kogel is nooit teruggevonden? Heeft de dader dan zelf die kogel verwijderd?

 • maud hallett

  schandalig dat dit onderzoek zo lang duurt, als men al zo lang weet wie de daders zijn!