"Ex-aandeelhouders krijgen hooguit 2 euro per Fortis-aandeel"

Advocaat Mischaël Modrikamen.
BELGA Advocaat Mischaël Modrikamen.
De circa 1.200 ex-Fortisaandeelhouders die advocaat Mischaël Modrikamen naar eigen zeggen vertegenwoordigt, zijn volgens hem "niet gebonden door het principeakkoord over het Fortis-verleden". De advocaat verwacht dat de schadevergoeding de aandeelhouders maximaal slechts 2 euro per aandeel zal opleveren.

"De enveloppe van 1,2 miljard euro betekent volgens onze schattingen een schadevergoeding van minimaal 0,6 euro en maximaal 1,5 tot 2 euro per toenmalig Fortis-aandeel", aldus Modrikamen. "Dat lijkt eerder beperkt in het licht van de geleden schade."

Hoewel de aandeelhouders die hij vertegenwoordigt, niet gebonden zijn door het principeakkoord, zegt de advocaat dat hij openstaat voor een gesprek met Ageas.

Het Belgische Aandeelhouders Syndicaat Fortis (ASF-SAF) vindt dat er in het akkoord "geen of onvoldoende rekening gehouden wordt met Belgische procedures". "De schikking is in eerste instantie een Nederlands gebeuren gericht op de Nederlandse procedures", zegt advocaat Geert Lenssens.

Lenssens meent dat "bepaalde informatie verwarring dreigt te zaaien", en hekelt ook dat Ageas "geen duidelijke informatie verschaft over essentiële elementen". Hij geeft als voorbeeld de precieze verdeelsleutels, corrigerende parameters en hoeveel aandeelhouders met hoeveel aandelen zich naar schatting in de situatie van de schikking bevinden.

Procedure verdergezet

Modrikamen voegt toe dat de procedure voor de handelsrechtbank tegen Ageas, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en BNP Paribas voortgezet wordt. In die zaak wordt de komende weken een uitspraak verwacht. De aandeelhouders menen voorts dat de schade die ze leden ook mogelijk werd gemaakt door het inhalige optreden van BNP Paribas, van wie ze meer dan 5 miljard euro eisen, aldus nog de advocaat.

Ageas - als erfgenaam van Fortis - bereikte met Deminor, Stichting FortisEffect, Stichting Investor Claims Against Fortis en De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) een voorstel voor schikking van alle burgerlijke rechtszaken over het voormalige Fortis voor de gebeurtenissen van 2007 en 2008. Ageas betaalt daarvoor 1,2 miljard euro, zo werd vandaag bekendgemaakt.

Ageas-CEO Bart De Smet reageerde vanavond "tevreden, maar voorzichtig" op Radio 1. "Er is nog een hele weg te gaan voor dit zich zal vertalen in een concrete vergoeding voor de mensen die in die periode aandelen van Fortis hadden", klonk het. Over twee maanden zal er volgens de CEO meer duidelijkheid zijn over de vergoeding waarop gedupeerden mogelijk recht hebben.

Anderhalf jaar wachten?

Fortis-aandeelhouders die in aanmerking komen voor de schikking, zullen overigens nog wat geduld moeten hebben. De hele schikkingsprocedure zal wellicht anderhalf jaar in beslag nemen, aldus Filip Coremans, chief risk officer bij de verzekeraar. Een juridische procedure zal worden opgestart in Amsterdam volgens de Nederlandse Wet voor Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM). Ageas en de verschillende organisaties die de belangen van de aandeelhouders verdedigen, vragen de rechter om de schikking bindend te maken. 

Binnen een tweetal maanden zou al wat meer duidelijkheid moeten komen over wat voor de individuele aandeelhouder uit de bus zal komen. Aandeelhouders die in aanmerking komen, moeten vandaag nog geen actie ondernemen. "Een rush is niet nodig", aldus Coremans. Een hele communicatieprocedure is opgestart, met onder meer een speciaal opgericht callcenter en gratis telefoonlijnen.

Meer voor actieve 'claimants'

Vandaag is nog niet duidelijk hoeveel een rechthebbende aandeelhouder zal ontvangen. Elke aandeelhouder die Fortis-aandelen in bezit had tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 komt in aanmerking. De verdeling zal gebeuren op basis van een aantal criteria, onder meer wanneer aandelen precies werden gekocht of aangehouden (er zijn drie referentieperiodes) en of het om 'kopers' of 'houders' van aandelen ging. 

Ook wie aandelen van Fortis had en zich niet aansloot bij een van de procedures, komt in aanmerking. Ook voor hen is een aparte vergoeding voorzien, aldus Coremans. Die zal niet dezelfde zijn als wat voorzien is voor wie wel een actieve claimant is. "Dat is redelijk en logisch", dixit Coremans, verwijzend naar de "kosten en moeite" die aandeelhouders hebben geïnvesteerd die wel in procedures stapten.

"Faire deal"

De Nederlandse beleggersvereniging VEB plakt alvast een bedrag op de te verwachten compensatie voor hun leden. "Tien à vijftien procent van het absolute koersverlies", aldus directeur Paul Koster op basis van eigen schattingen. 

Overigens heeft Ageas ook nog de mogelijkheid om uit het akkoord te stappen indien vijf procent van de rechthebben kiest om niet in de schikking te stappen. Wie ingaat op de schikking, geeft het recht op om andere claims te starten, en moet zich dus ook onttrekken aan burgerlijkepartijstelling in strafrechtelijke zaken, aldus de Ageas-top. 

Bij alle partijen - zowel Ageas als de verdedigers van de aandeelhoudersbelangen - waren tevreden reacties te horen. "Een faire deal", klonk het unisono. "Een evenwichtige deal voor alle aandeelhouders en voor Ageas, dat zich nu op de toekomst kan concentreren. Veel aandeelhouders van Fortis zitten immers nog in Ageas", aldus Paul Koster (VEB).

Ageas-CEO Bart De Smet blikte terug op de voorbije Fortis-periode. "Moeilijke jaren", erkende de topman, die voor "woede, frustratie en financiële verliezen" zorgden bij de aandeelhouders. De schikking moet hen "wat compensatie voor de financiële en morele verliezen" bieden.