"Europese verkiezingen zijn ongrondwettelijk"

UNKNOWN

Als de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde op 7 juni 2009 niet gesplitst is, zijn de Europese verkiezingen die die dag gehouden worden ongrondwettelijk. Dat stellen het Halle-Vilvoorde Komitee, de Vlaamse Volksbeweging en het Taal Aktie Komitee. Eerder besliste het gemeentebestuur van Lennik reeds dat het zijn medewerking aan de organisatie van deze verkiezingen zal weigeren als de kieskring niet gesplitst is.

De Vlaamse organisaties verwijzen naar de overeenkomst binnen de nieuwe federale regering om de communautaire dialoog en de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde pas na de verkiezingen van 7 juni 2009 terug op te starten. Voor de Europese verkiezingen is de door het Grondwettelijk Hof in 2003 aangeklaagde discriminatie en ongrondwettelijkheid van de niet gesplitste kieskring B-H-V overigens nog groter dan voor de federale verkiezingen, zeggen de organisaties.

"Voor de EU-verkiezingen behoort Halle-Vilvoorde met zijn 35 gemeenten immers tot het Waalse kiesdistrict, wat betekent dat een kandidaat uit bijvoorbeeld Aarlen of Luik stemmen kan halen in Halle-Vilvoorde (Vlaanderen), terwijl een kandidaat uit Vlaanderen geen enkele stem kan halen in het Waals gewest. Hiermee ondergraaft de federale regering de rechtsstaat ten nadele van Vlaanderen", zeggen het Halle-Vilvoorde Komitee, de Vlaamse Volksbeweging en het Taal Aktie Komitee. (belga/lpb)