"Europees antwoord op IS": was in Schaarbeek opgepakte verdachte een pion van al-Qaida?

Op 25 maart werd Abderrahmane Ameroud in Schaarbeek gearresteerd
Photo News Op 25 maart werd Abderrahmane Ameroud in Schaarbeek gearresteerd
Abderrahmane Ameroud werd op 25 maart in Schaarbeek gearresteerd omdat hij een grootschalige aanslag in het Franse Argenteuil aan het plannen was. Bronnen dichtbij het onderzoek melden nu aan de Franse krant Le Monde dat Ameroud niet aan Islamitische Staat gelinkt is, maar aan al-Qaida. Die laatste zou een "Europees antwoord op IS" aan het voorbereiden zijn.

Werd een belangrijke pion van al-Qaida op 25 maart in het Brusselse gearresteerd? Ja, althans volgens een hypothese die Le Monde gisteravond naar voren heeft geschoven. Abderrahmane Ameroud is volgens haar bronnen "een kaderlid van al-Qaida in Europa". Verrassend, want in eerdere berichtgeving werd Ameroud ervan beticht links met IS te hebben.

Ameroud werd op de Rogierlaan in Schaarbeek opgepakt. Hij werd opgepakt nadat het Franse gerecht op donderdagavond 24 maart in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt Reda Kriket had gearresteerd. Die 34-jarige man zou volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken vergevorderde plannen gehad hebben om een aanslag te plegen.

Nu wijst alles erop dat beide mannen aan al-Qaida zijn gelinkt. Volgens terreurexperten mag dat niet verbazen. Sinds de aanslagen in Parijs en Brussel is al-Qaida in de 'schaduw' van IS terechtgekomen. "Die eerste wil terug haar rol opeisen", beweert Patrick Calvar, directeur-generaal van de Franse veiligheidsdiensten, aan Le Monde.

Sinds de aanslagen in Parijs en Brussel is al-Qaida in de 'schaduw' van IS terechtgekomen