"EU zal volgend jaar nog niet kunnen beslissen over afschaffen zomer- en winteruur"

Thinkstock
De Europese Unie zal volgend jaar nog niet kunnen beslissen om de switch tussen zomer- en winteruur te schrappen. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Transport Norbert Hofer gezegd. Hij en zijn Europese collega-ministers zijn vandaag en morgen in het Oostenrijkse Graz voor een informele vergadering.

Uit een online bevraging eerder dit jaar bleek dat de meeste Europeanen de tweejaarlijkse overschakeling tussen zomer- en winteruur willen schrappen. De Europese Commissie hoopte dat tegen volgend jaar door te drukken, maar zo'n vaart lijkt het niet te lopen.

Technische voorbereiding

De Europese Unie zal de switch tussen zomer- en winteruur volgend jaar nog niet kunnen schrappen, "omdat een aantal lidstaten bedenkingen hebben", zei de Oostenrijkse minister van Transport Norbert Hofer in Graz, waar de Europese ministers van Mobiliteit en Milieu de kwestie bespreken. Volgens Hofer, die de gesprekken leidt omdat zijn land de Europese Raad momenteel voorzit, gaat het om "twee of drie lidstaten" die de veranderingen nog niet in 2019 willen doorvoeren. Volgens die landen vragen de technische voorbereiding van een omschakeling, onder meer voor de luchtvaartsector, zeker 18 maanden tijd. "Een compromis is nodig", zei Hofer nog, "omdat we een lapwerk aan verschillende tijdzones in de EU moeten vermijden."

België steunt de afschaffing, al wil de regering wel eerst nog een niet-bindende bevraging organiseren over de keuze tussen de zomer- of de wintertijd. Ons land wil zich alvast engageren om dezelfde keuze te maken als Nederland en Luxemburg, zodat er al minstens binnen de Benelux geen tijdsverschillen ontstaan.
127 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emiel Clarijs

  En het jaar daarna ook niet, en het jaar daarna.......arm Europa.

 • Jan Vannuffelen

  Die hebben 5 jaar nodig om te beslissen of ze een koffie of een thee willen . Een bendenietsnutten .

 • luc baken

  gewoonlijk zit europa de rest van de wereld uit te lachen ... zou het nu andersom zijn ?

 • Theo Deweerdt

  Wat kunnen die mannen wel ????

 • vanaeken jokke

  Een paar lidstaten liggen dwars, wel sluit ze uit en voor de keuze van de kiezer door, verander de tijd, schaf af. Wie niet wil volgen moet de gevolgen zelf dragen.