'Escalatieschema' en zuinig verbruik moeten zomers drinkwatertekort vermijden

iStock
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) wil met een 'escalatieschema' extreem drinkwatertekort deze zomer vermijden. De Vlaamse milieumaatschappij kan droogte in de toekomst nauwlettend opvolgen op basis van informatie die drinkwatermaatschappijen aanbrengen. In geval van extreme schaarste moet de communicatie met de bevolking ook beter verlopen. Vorig jaar was het probleem in West- en Oost-Vlaanderen zo acuut dat het een tijd verboden was om een gazon te besproeien, auto's te wassen en zwembaden te vullen.

Een stappenplan moet ervoor zorgen dat de Vlaming zuinig omspringt met kraantjeswater. "Aan de ene kant willen we verspilling tegengaan door bijvoorbeeld lekken op te sporen", zegt Schauvliege. "Maar we willen ook meer water hergebruiken door afvalwater te zuiveren." Als er problemen opduiken moet de overheid sneller ingrijpen. Lokale overheden kunnen burgers vandaag al verbaliseren als ze bij schaarste slordig omspringen met drinkwater. In het 4-fasig escalatieschema zal dat verbod van kracht gaan vanaf de oranje fase (waarbij niet-essentieel waterverbruik wordt afgeraden).

"Er kan opgetreden worden", zegt Schauvliege daarover. De maatregel kan bestraft worden met geldboeten en zelfs gevangenisstraffen. "Veel mensen beseffen niet dat we in een regio leven met tekort aan drinkwater. We rekenen op de medewerking van de burger".

Wateraanbod

Om te vermijden dat het zo ver komt, wordt ingezet op lopende infrastructuurwerken. Bestaande renovatieprojecten, zoals het waterproductiecentrum in Eeklo (goed voor 500.000 m3 drinkwater/jaar en een nieuw waterproductiecentrum in Vlakenhof (goed voor 12.000 m3 drinkwater/dag) moeten het wateraanbod op peil houden. Er komt ook grondwaterwinning in de regio Tongeren.

Maar ook onderzoek naar innovatieve oplossingen zoals decentrale opslag van regenwater en hergebruik van afvalwater van industrie kunnen de reserves aandikken. In het plan worden nieuwe zoetwatervoorraden gecreëerd en wordt brak kanaalwater in Oostende ontzild.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Begin er maar aan Joke want voor de rest van mei zal er weinig water vallen en het is nu al droog. ☀️⛱

 • Gilbert Hermans

  Wij hebben toen we bouwden in 1979 een regenput gestoken van 5000 liter. Ik werd toen een beetje voor idioot aanzien. Had iedereen toen hetzelfde gedaan zou er al een grote oplossing geweest zijn voor het watertekort en de overstromingen.

 • Francinne Declerque

  Bekijk het maar, ze kunnen toch niet controleren en we betalen drinkwater al duur genoeg.

 • danny buyse

  Als het zo een weer blijft nog enkele maanden gaan we de maatregelen van vorig jaar nog eens moeten opnieuw overdoen dit jaar.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  Als een goede regenwaterput hebt dan hoef voor een aantal zaken de kraan met drinkwater niet open te draaien!!!