"Er wordt te veel blauwvintonijn gevangen"

De vangstcapaciteit voor blauwvintonijn in de Middellandse Zee ligt dubbel zo hoog als de toegestane quota. Dat meldt het Wereld Natuurfonds (WWF). Volgens de natuurbeschermingsorganisatie moeten minstens 200 schepen worden teruggehaald.

Vloten
De elf Middellandse-Zeelanden beschikken volgens het WWF over een vangstcapaciteit van 55.000 ton blauwvintonijn per jaar. De Commissie voor de bescherming van de zuidelijke blauwvintonijn (CCSBT) staat echter slechts 28.500 ton toe. Turkije heeft volgens het WWF de meest buitensporige vloot, gevolgd door Italië, Frankrijk, Kroatië en Libië. De auteurs van het rapport vermoeden ook dat Italië, Libië, Kroatië en Spanje lang niet al hun vangsten declareren.

Minder schepen
Het WWF vindt dat het aantal schepen waarmee in de Middellandse Zee op blauwvintonijn wordt gevist, met minstens een derde (229 van de 617) moet worden teruggebracht om aan de quota te voldoen. Om aan de aanbevelingen van de wetenschappelijke wereld te beantwoorden, is een vermindering met 283 schepen nodig. Het blauwvintonijnbestand in de Middellandse Zee is sinds de jaren 70 met 48 procent gedaald, zo meldt het WWF nog. (afp/tdb)

UNKNOWN