"Er is hier een wereldrecord meineden gevestigd"

Meester Luc Savelkoul naast Kris Luyckx.
PHOTO_NEWS Meester Luc Savelkoul naast Kris Luyckx.
Volgens meester Luc Savelkoul, die in het Tongerse assisenproces optreedt voor de zoon van slachtoffer Freddy Put, is een wereldrecord meineden gevestigd. "In dit dossier was angst pertinent aanwezig. Hier is zoveel met spek geschoten dat de Hells Angels de komende maanden alleen maar eieren zullen eten", luidde het pleidooi van advocaat Savelkoul vanmiddag.

"Ali Ipekci heeft het dossier van voor tot achter en van links naar rechts kunnen doornemen. Men gaat details en futiliteiten zoeken en die naar de voorgrond halen. Men gaat verklaringen onderuit halen, zoals die van kroongetuige S.A. en Mustafa K.. Ik heb het wetboek van de cassatiewetgeving hier al zien liggen. De beschuldigde redeneert zoals een Marc Dutroux en een Els Clottemans, die menen dat ze het niet gedaan hebben als niemand het gezien heeft. Als One Percenter stellen ze zich boven de wet, maar als ze in aanvaring komen met de wet van die 99 procent onnozelaars, dan buiten ze die wet wel volledig uit", aldus meester Savelkoul.

Advocaat Boudewijn Nijsten voor de vriendin van Jef Banken was eigenlijk tevreden met het defilé aan getuigen op dit proces. "Ik ben eigenlijk gelukkig dat hier zoveel getuigen zijn geweest. Het klinkt misschien raar, maar de stilte zegt soms meer dan duizend woorden. Ali Ipekci probeert hier als een onbevangen man te zitten. Hij zit hier toch maar voor het opruimen van de drie lichamen. Men zou zich dan toch als een duivel in een wijwatervat weren om aan te tonen dat hij het niet geweest is als je van iets zwaarder beschuldigd wordt? ", aldus meester Nijsten.

Volgens meester Lesley Vermeulen heeft de boodschap "Niemand zegt iets, niemand heeft iets gezien" veel succes gehad bij de aanwezigen op de receptie die naar binnen gedreven waren en waarna de poorten gesloten werden. "Want ze wilden niet dat iemand nog iets zag. Zeker als die boodschap afgeroepen wordt in bijzijn van enkele ruige types. Ipekci had het probleem veroorzaakt, dus moest hij het ook zelf oplossen. Dat hoorden we in een afgeluisterd telefoongesprek van president Fabrizio Muto. De kroongetuige moet de rest van zijn leven over zijn schouder achterom kijken. Die angst is gegrond, want we weten dat de Hells Angels een wereldwijde organisatie vormen. Toen speurders nagingen wat de kroongetuige verklaard heeft, klopte dat als een bus", aldus Vermeulen.

In dit dossier was angst pertinent aanwezig. Hier is zoveel met spek geschoten dat de Hells Angels de komende maanden alleen maar eieren zullen eten

Advocaat Luc Savelkoul