"Enorme stap vooruit": Vlaanderen verbiedt pelsdierkweek en dwangvoeding

In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief die samen jaarlijks ongeveer 200.000 nertsen kweken.
BELGA/AFP In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief die samen jaarlijks ongeveer 200.000 nertsen kweken.
Er komt een einde aan de pelsdierkweek in Vlaanderen. De bestaande kwekerijen - waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden - moeten ten laatste in 2023 de deuren sluiten. Ook dwangvoeding, vooral gekend van de productie van foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. Dat schrijft De Zondag.

De Vlaamse regering heeft ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) een einde maakt aan de bestaande pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle zeventien de pelsdierkwekerijen en één foie-grasproducent gesloten zijn.

De Vlaamse regering voorziet in een compensatievergoeding voor bestaande bedrijven. Hoe vroeger ze stoppen, hoe hoger de compensatie. De kwekers moeten zich ondertussen ook aan een reeks voorwaarden houden. Zo mogen ze de komende jaren hun activiteiten niet meer verplaatsen of uitbreiden. Ze mogen ook enkel nog verderkweken met de soort die ze vandaag houden. 

"We moeten zuinig zijn met het woord historisch, maar dit is echt een enorme stap vooruit voor Vlaanderen", zegt Weyts. "We nemen afscheid van een winstgevende industrie, omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het dierenwelzijn. Vlaanderen speelt internationaal een voortrekkersrol."

"We nemen afscheid van een winstgevende industrie, omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het dierenwelzijn.

Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn (N-VA)

Wallonië voerde al in 2015 een verbod op pelsdierkwekerijen in. Brussel deed hetzelfde in 2017.

"Eindelijk!"

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is heel gelukkig met de beslissing. "Eindelijk! Hier hebben we meer dan 20 jaar lang voor geijverd", klinkt het. "Dieren fokken en doden enkel voor hun pels is echt niet meer van deze tijd. De overgrote meerderheid van de Vlamingen vindt dat trouwens ook."

"Met het verbod op dwangvoederen komt er in Vlaanderen ook een einde aan een wrede vorm van dierenmishandeling die nog op één West-Vlaams bedrijf wordt toegepast", zegt de GAIA-voorzitter. "We ijveren vastberaden verder voor een verbod in Wallonië, waar nog een negental producenten van foie gras de dwangvoedermethode toepassen."
170 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • indra bulens

  Eindelijk vrouwen koop u geen jas met bontkragen aan de kap want dat is die vuile bont industrie draaiende houden! Dierenleed moet faiet gaan

 • Bert Vanpoucke

  Hoe naïef kan men toch zijn. Pels en foie gras zullen gewoon geïmporteerd worden. Desnoods van verre landen waar er niets eens sprake is van dierenwelzijn. Men wil niet weten hoe het er daar aan toe gaat in de stallen. En dit terwijl Vlaanderen voortrekkersrol speelt qua dierenwelzijn

 • Geert Roefs

  Weer iets dat naar het buitenland gaat en zo maakt men België kapot...

 • Maria Vissers Cools

  Fabrieken die kunstbont(plastiek) produceren zullen er wel bij varen

 • Mike Stevens

  bedankt Ben! maar waarom moeten die barbaren nog 5 jaar de tijd en de kans krijgen om geld te verdienen met de gruwelijke dood van "pelsdieren" en eenden? weer typisch Vlaanderen...de slechterikken nog wat extra in de watten leggen en pamperen...