“Energiebevoorrading niet zeker in januari en februari”, zegt CEO Engie Electrabel

Philippe Van Troeye: “De toestand zal gespannnen zijn tijdens de eerste twee maanden van 2019 om de energiebevoorrading van België te verzekeren.”
BELGA Philippe Van Troeye: “De toestand zal gespannnen zijn tijdens de eerste twee maanden van 2019 om de energiebevoorrading van België te verzekeren.”
“De toestand zal gespannen zijn tijdens de eerste twee maanden van 2019 om de energiebevoorrading van België te verzekeren.” Dat zegt Philippe Van Troeye, CEO van Engie Electrabel, in een gesprek met de krant L'Echo. 

"De toestand is gespannen voor januari en februari. Maar ze was ook gespannen in november met slechts één kernreactor in dienst, en we hebben de toestand kunnen beheren. In januari-februari kennen we de koudste maanden, met minder zekerheden op het vlak van invoer", aldus de CEO, die aangeeft zijn verantwoordelijkheid te zullen nemen. 

"Primo, we mobiliseren onze ploegen om progressief onze reactoren weer op het net te zetten. Secundo, we brengen bijkomende middelen in stelling, zoals de centrale van Vilvoorde, die niet meer in dienst was. Van Troeye verzekert dat complementair in totaal meer dan 1.000 MW gemobiliseerd zal worden, "wat overeenkomt met een bijkomende reactor".

Stroomboten

"Het is niet zeker dat er afschakelingen komen. Wij werken nog aan het mobiliseren van andere middelen. We hebben nog niet afgezien van sommige andere pistes. Electrabel blijft oplossingen voorstellen", aldus de CEO. “Zo zijn stroomboten, drijvende elektriciteitscentrales, nog steeds een piste, maar ze zijn het laatste redmiddel, die we enkel in een worstcasescenario zullen activeren.” 

Volgens Van Troeye is daar sprake van als in de wintermaanden geen beroep kan worden gedaan op de kerncentrales Tihange 3 en Doel 1 en 2. Zo bekijkt Electrabel of stroomboten op de Schelde een haalbare kaart zijn. Daarvoor is medio oktober de bevraging begonnen van de Vlaamse agentschappen De Vlaamse Waterweg (DVW) en Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en de havens, aldus De Tijd.
212 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  Niet zeuren lieve mensen : licht gaat uit ? zo genieten we nu van àl de van de goeie verdiensten van onze (on)bekwame en (on)democratisch denkende politici. Zij werden tenslotte verkozen en namen het vertrouwen. Velen krijgen zelfs een standbeeld ipv electoraal afgetraft te worden. Enkel in 't stemhokje achten ze de kiezer belangrijk en voor de rest doen ze hun goesting....Denk eens (goed) na binnenkort en evalueer hun daden, ook op Europees vlak;

 • Tony Caals

  Electrabel zou beter wat meer geïnvesteerd hebben in België ipv alles af te laten vloeien naar Frankrijk.. En nu mogen wij nog eens de rekening van die corporate graaiers gaan betalen??

 • jo vandenberghe

  Kunnen ze den dezen die alles verkocht heeft aan de Fransozen niet volledig pluimen en dan in de bak steken?Wij zitten hier met de duurste stroom van gans de EU.

 • Johan Emmers

  En daarmee is er weer een ballonnetje opgelaten voor een nieuwe prijsverhoging !

 • Tom Faes

  NVA heeft niets te vrezen van een stroom tekort ah ja want De Wever heeft beloofd dat hij het licht in de duisternis is en wij geloven dat natuurlijk allemaal !