Ga naar de mobiele website
^ Top

"Elke verzorgster staat ooit op het punt om een tik te geven. Maar dat duurt 1 seconde"

Pascale Berth (53) vangt al 30 jaar kindjes op

Wannes Nimmegeers
Pascale Berth (53) is al dertig jaar kinderverzorgster en ze doet haar job nog altijd graag, want die kleine 'pagadders' laten haar elke dag lachen. Soms springen de tranen in haar ogen als ze een kindje de lucht in steekt. Niet van geluk, maar omdat haar rug om zeep is van het vele buigen en tillen, een beroepsziekte. Dat soort ongemak hoort erbij, zoals krijsende baby's en stinkende pampers. Maar in de loop van die dertig jaar heeft Pascale gezien hoe de job ook op veel andere vlakken lastig is geworden.

Ze kent de problemen goed, want elke maand bezoekt ze als vakbondsafgevaardigde van ACV alle crèches van de Stad Gent om bij collega's te polsen. Zelf werkt ze sinds 1987 voor de stedelijke kinderopvang. De job is veranderd, zegt ze, en daar zijn de verzorgsters niet beter van geworden, maar ook de kinderen niet. Dat vindt ook Kind en Gezin.

Kind en Gezin liet vorige maand weten dat kinderopvang meer aandacht moet besteden aan educatieve vorming.

"Ik zou niets liever doen, maar wanneer? Vroeger waren we voortdurend aan het knutselen en vertellen, nu is er geen tijd voor. Sedert een jaar of tien zitten alle kinderen bij ons in één groep en zijn ze niet langer in drie leeftijdscategorieën opgedeeld. Het gevolg is dat je voortdurend met de kleinsten bezig bent omdat je hen niet alleen kán laten en verplicht wordt om de oudsten wat aan hun lot over te laten. Ik vind dat heel jammer. Natuurlijk is het beter voor die kinderen als wij wél actief met hen bezig zijn. En voor ons is het ook leuker: je hebt veel meer voldoening van die spelmomenten dan van een pamper verversen. Maar het kan gewoon niet anders."

Hoe zwaar de job van kinderverzorgster tegenwoordig kan zijn, leest u in een uitgebreid interview met Pascale in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 1 euro

Meer over14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Tine Th

  Sorry maar hier zijn blijkbaar enkel mensen met engeltjes van kinderen.... Ik heb 1 zoon van juist geen 3 en met momenten een echt duiveltje dat ik hem graag achter het behang zou willen plakken. Dan geef ik mezelf even een time-out. Bedenk je dan eens dat je een stuk of10 lopen hebt... Iedereen in de zorgsector heeft wel eens dat gevoel maar het gaat er over hoe je er mee opgaat!!!

 • Gaëlle Durnez

  wauw al dat onbegrip. Alsof jullie als ouder nooit eens 1 seconde denken aan een tik geven? Vroeger was dit zelfs normaal. & ja een pamper van een bejaarde stinkt meer, maar kinderen kunnen zo veel koppiger en lastiger zijn! Het is inderdaad een job waar je voor kiest, maar thuis bij de eigen kinderen (waar je meestal ook zelf voor kiest) is het ook niet altijd makkelijk!

 • Jeroen Roelants

  Ik kan mij da goe voorstelle..

 • Vlaanderen eerst

  doe dan een andere job of een ouder zal eens 1 sec in de verleiding komen om u een tik te geven

 • Nieuwe Belg

  Huisvrouw met kinderen zou gwn een uitkering moeten krijgen!

Meld een bug