"Electrabel heeft beschadigde bunker van Doel 3 niet goed onderhouden"

BELGA
Dat de kernreactor van Doel 3 de hele winter zal stilliggen, was al geweten. Maar Le Soir schrijft vandaag dat Electrabel volgens het FANC een gebrek aan onderhoud kan verweten worden. Uitbater Engie Electrabel begrijpt de verwijten van het FANC niet goed. 

In september werd Doel 3 stilgelegd voor een langdurig onderhoud, brengt de krant in herinnering. Later kondigde Electrabel aan dat de centrale voor midden april 2018 niet meer zal opengaan.

De stillegging heeft te maken met betondegradatie van een bunker in het niet-nucleaire gedeelte. Dat feit op zich staat al sinds oktober op de website van het controleorgaan, maar Le Soir schrijft dat het FANC Electrabel een gebrek aan onderhoud verwijt. "De beschadiging van het beton moet aangepakt worden door de exploitant, die voldoende controles moet uitvoeren in de betrokken gebouwen en indien nodig renovatie- of reparatiewerkzaamheden moet uitvoeren. Dat is onvoldoende gebeurd", aldus het FANC.

Timing?

Het was volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle de uitbater zelf die begin oktober tijdens een geplande stop van de reactor het FANC op de hoogte bracht van problemen met beton van de bunker. Het FANC voerde met zijn technische afdeling Bel-V inspecties uit en wacht nu af tot Electrabel de problemen oplost vooraleer groen licht voor de heropstart kan worden gegeven.

Maar Electrabel begrijpt de verwijten niet, aldus woordvoerder Olivier Desclee. "We voeren regelmatig revisies door van de reactoren. Dat is lang op voorhand afgesproken. We voeren de afgesproken inspecties door op afgesproken tijdstippen. Waarom wordt ons dan onvoldoende onderhoud verweten?", klinkt het bij de uitbater van de kerncentrales.

Het bedrijf bevestigt dat tijdens zo'n inspectie is gebleken dat betonwerken nodig zijn. "Hadden we dat vroeger moeten doen, dan hadden we dat wel gedaan", verzekert de zegsman.

Engie meldt op haar transparantiewebsite dat Doel 3 voorlopig tot 15 april stilligt. Bij het FANC spreekt men zich daar niet over uit. "Zolang de staat van het beton niet verbetert, komt er geen heropstart. We kunnen ons niet uitspreken over de timing. We zijn in continu overleg", klinkt het. De stillegging heeft concreet te maken met betondegradatie van een bunker in het niet-nucleaire gedeelte, dit door stoom. De getroffen delen dienen volgens de nucleaire waakhond voor de opslag van secundaire noodsystemen zoals pompen en generatoren. Het gaat om 'dubbele' apparatuur, maar ook die moet in geval van nood te allen tijde beschikbaar zijn.

Voor de andere reactoren zou het beton van een aanvaardbaar niveau zijn. 

Groen-fractieleider Kristof Calvo begrijpt niet dat Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van de centrale.
Photo News Groen-fractieleider Kristof Calvo begrijpt niet dat Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van de centrale.

Wereldrecordhouder

Groen-fractieleider Kristof Calvo vindt het goed dat het FANC Electrabel op de vingers tikt over het gebrekkige onderhoud aan de kerncentrale. "Maar eigenlijk zou het zover niet hoeven te komen", zegt Calvo. "Ik begrijp echt niet dat een groot bedrijf als Electrabel nonchalant omspringt met het onderhoud van een kerncentrale. Gaan we zulke verwaarloosde centrales verlengen?", vraagt Calvo zich af, verwijzend naar het pleidooi van N-VA om de kernuitstap uit te stellen.

Groen-fractieleider Kristof Calvo neemt de "lakse houding" van Electrabel op de korrel. Voor een kerncentrale moeten veiligheid en onderhoud evident zijn, zegt de Groen-politicus. "Het probleem staat trouwens niet op zich. De Belgische kernreactoren laten heel wat steken vallen. Dit alles zorgt ervoor dat we wereldrecordhouder zijn qua ongeplande stilleggingen", aldus Calvo.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Het is allemaal de schuld van de socialisten.

 • Luc Deville

  Gaan de kerncentrales 2019 wel halen? Het probleem van het al dan niet langer openhouden zou tegen dan misschien vanzelf opgelost geraken.

 • Tom Faes

  Niet panikeren mensen want als De Wever terug is uit Marokko zal hij wel een herstel ploegske sturen om de boel wat op te lappen . Die centrales moeten tenslotte toch maar tot 2065 meegaan !

 • Rudy Herremans

  Als men een hele winter zonder deze kerncentrale kan, waarom deze dan nog opstarten? Voor de zomer is dit dan ook niet meer nodig! Best zou men elk jaar minstens één kerncentrale sluiten en dringend werk maken om deze te vervangen door gas-huisvuilverbandings-centrales en nog meer zon en windenergie.

 • Bob Caluwe

  fons wielandt en dàt is de schuld van Groen! ? Jij bent ook de slimste van de klas, dàt mijn beste is nog steeds de schuld van NVA want die willen dat er niet uithalen, die kosten mogen voor hen niet zakken en ze hebben zelfs energie vanaf geïndexeerd . Bovendien krijgt de industrie weer grote voordelen.