Ga naar de mobiele website
^ Top

"Eenheidsstatuut pas haalbaar over enkele jaren"

Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV.
Photo News Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV.
Een eenheidsstatuut van arbeiders en bedienden is pas haalbaar over enkele jaren. Dat zegt de socialistische bediendebond BBTK bij monde van voorzitter Erwin De Deyn. Die fluit daarmee nationaal ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw terug, die sprak van een 'nakende' gelijkschakeling. Dat schrijven de Coreliokranten. Ook de krant De Tijd meldt de groeiende spanningen binnen de socialistische vakbond. Het is niet de eerste keer dat de BBTK De Leeuw terugfluit.

Aanleiding is de publicatie, vorige vrijdag, van een artikel over het dossier arbeiders-bedienden in het ABVV-ledenblad 'De Nieuwe Werker'. Daarin gaf de nationale vakbondsleiding informatie over en commentaar bij het nakende 'eenheidsstatuut' voor alle werknemers.

Net vandaag start een werkgroep die een gelijkschakeling van het statuut van arbeiders en bedienden onder de loep moet nemen. Het Grondwettelijk Hof heeft namelijk bepaald dat het verschil tussen arbeiders en bedienden moet worden weggewerkt tegen 8 juli.

Lange overgangsperiode
Volgens BBTK-voorzitter Erwin De Deyn is die termijn niet realistisch. Volgens hem kan er op korte termijn geen sprake zijn van een nieuw eenheidsstatuut voor alle werknemers. Het wegwerken van de verschillen in opzegtermijnen tussen arbeiders en bedienden vergt volgens De Deyn een lange overgangsperiode.

"Het verschil tussen de opzegtermijnen voor de bedienden en de arbeiders is dermate groot dat men op een redelijk aantal jaren moet werken naar een harmonisatie naar boven", zegt De Deyn aan Radio 1.

De formulering van De Leeuw in het ledenblad vindt De Deyn "meer dan ongelukkig". De Deyn wil nu een onderhoud met De Leeuw. De bediendebond wil intussen niet meer bijdragen voor het nationale vakbondsblad.

Erwin De Deyn
belga Erwin De Deyn


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug