"Een op de vijf Belgen kan rekening gezondheidszorg niet betalen"

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
Terwijl in 2008 nog maar 1,4 procent van de laagste inkomens aangaf niet aan de nodige zorg te raken, loopt dit cijfer in 2016 op tot 7,9 procent. Dat blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie. Dokters van de Wereld grijpt de cijfers aan om een campagne te starten die de aandacht vestigt op de groeiende zorgkloof en zorguitstel in ons land.

"Het gaat om een verzesvoudiging op 8 jaar tijd en een verdubbeling sinds 2011", zegt Ri De Ridder, voorzitter van Dokters van de Wereld. "Terwijl het zorguitstel bij ons toeneemt, zien we in de andere Europese lidstaten een omgekeerde trend. De kloof in ons land is niet enkel groot, maar ook een stuk groter dan in de andere West-Europese landen."

Niet alleen Belgen in armoede hebben problemen om zorg in te passen in hun budget, ook de rest van de bevolking breekt zich vaak de kop over de gezondheidsfacturen. "Vierendertig procent van álle Belgische gezinnen beschouwt de kosten van geneesmiddelen als een middelmatige of aanzienlijke last", zegt De Ridder. "En 26 procent zegt dat de bijdragen voor de gezondheidszorg moeilijk tot zeer moeilijk in te passen zijn binnen hun beschikbare huishoudbudget."

"We zien dat de Belg veel zorg uit eigen zak betaalt", concludeert de Ridder. "De jaarlijkse niet terugbetaalde gezinsuitgaven voor zorg in België zijn met gemiddeld 1.000 euro per jaar zelfs de hoogste van heel Europa en liggen 500 euro hoger dan het Europees gemiddelde van 600 euro per jaar per gezin.”
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  @Eric Loyens, niet mee eens. 1. Als ik geen extra steun behoef van de gemeenschap, dan heeft die gemeenschap ook geen zaken met wat ik bezit. - 2 Bovendien: hoe kun je een geloofwaardig vermogenskadaster aanleggen? Als ik met wit geld 10 kilo goud koop of een schilderij van 1 miljoen, staat het vrij om ermee te doen wat ik wil (weggeven, uitgeleend, laten pikken, opstoken, niet meer weten waar ik het gestoken heb, met vuilkar meegeven,...)

 • Eric Loyens

  Leo peeters een vermogenskadaster en men weet van IEDEREEN wat ze bezitten en waar zo nooit een euro hebben op betaald en zo heb je plots een overschot op de begroting ipv een put

 • Leo Peeters -Duym

  De heersende armoede kan (sterk) teruggedrongen worden. Daarvoor moeten we niet de linkse toer op, maar de rechtse. De grondgedachte: wie van de overheid EXTRA steun wil (ik spreek dus niet over werkloosheids- of invaliditeitsuitkering) voor o.a. eten, onkosten schoolbenodigdheden, dokterskosten, enzovoort, zal een stukje privacy moeten inleveren: wat je bezit, en wat je uitgeeft moet door diezelfde overheid traceerbaar zijn, en waarom niet?

 • Peter Janssen

  “We zien dat de Belg veel zorg uit eigen zak betaalt”,en níet alleen zorg, álles waarvoor wij belastingen betalen moeten we steeds meer zélf bekostigen!De hoogste belastingdruk en het minst ervoor terugkrijgen,zelfs de pensioenen liggen het laagste! nva en co kunnen tevreden zijn, dit is hun verwezenlijking en bedoeling maar de boemerang is al op de terugweg,boontje komt om zn loontje, onvermijdelijk.

 • Elise Van Damme

  Op elk vlak gaande van puttenwegen, onbetaalbare gezondheidszorg tot te kleine onvolwaardige pensioenen na een levenlang hard werk. Werkelijk op elk vlak stevent belgie de dieperik in op weg naar een derde-wereldland. Bedankt heren regeerders van vroeger tot nu, u heeft puik werk verricht!