"Een 'failed state' heeft geen regering, wij hebben er zes"

Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke is België zeker geen failed state. "We hebben het beste onderwijs en de meest toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg van de hele wereld", zo zei hij vanavond in Terzake. En ook de regionalisering die in de jaren 70 is ingezet, werkt nog steeds: "Een failed state heeft geen regering, wij hebben er zes."

"In de jaren 70 en 80 bouwden we bruggen zonder dat er wegen naartoe reden, bouwden we havens zonder dat er boten toekwamen, bouwden we metrostations aangelegd zonder dat er stations waren. En toen hebben we beslist dat die wafelijzerpolitiek niet meer houdbaar was en onze staatsschuld deed vergroten, en hebben we de regio's elk hun bevoegdheden gegeven."

En daar mogen we fier op zijn, aldus de CD&V-voorzitter. "We zijn in Vlaanderen de vierde rijkste burgers van de hele wereld. 73 procent van de Vlamingen is aan het werk. Laten we dat ook eens even zeggen."

België is dus geen failed state? "Absoluut niet. Ik heb in mijn gemeente een asielcentrum met mensen uit Afghanistan en Somalië. Zij komen van failed states. We hebben natuurlijk onze problemen en uitdagingen. Maar we hebben ook het beste onderwijs van de hele wereld, de meest toegankelijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg van de hele wereld, we staan op de 14de plaats in de World Peace Index."

'We zijn in Vlaanderen de vierde rijkste burgers van de hele wereld. 73 procent van de Vlamingen is aan het werk. Laten we dat ook eens even zeggen'

CD&V-voorzitter Wouter Beke

Vertrouwen

Volgens Beke zit de gemiddelde Belg niet te wachten op analyses over een al dan niet failed state, maar wel op "vertrouwen". Al erkent Beke dat veel consumenten en werknemers ontevreden zijn en dat vertrouwen niet vinden. Essentieel is voor hem het pensioendebat. "In 2015 zijn de pensioenlasten gestegen met 1,7 miljard euro. Dat is het hele budget van Justitie dat er op een jaar tijd 'bijgekwakt' wordt. Als we in de toekomst ervoor willen zorgen dat de pensioenkosten niet alle uitgaven gaan wegduwen, dan moeten we hervormen."

Die hervormingen gebeuren op een dubbele manier, aldus Beke: langer werken, "en dat is niet populair, maar wel noodzakelijk", en investeren. "Die twee zaken doet deze regering. Maar als we de inspanningen vandaag niet doen, dan verschuiven we de lasten naar de volgende generatie."

'Als we in de toekomst ervoor willen zorgen dat de pensioenkosten niet alle uitgaven gaan wegduwen, dan moeten we hervormen'

CD&V-voorzitter Wouter Beke