"Eén eremoord om de vier maanden in België"

In België wordt iedere vier maanden een eremoord gepleegd. Dat blijkt uit onderzoek van de federale politie, dat in de Senaat werd voorgesteld. Bij eremoord wordt een vrouw gedood omdat zij de eer van de familie in gevaar heeft gebracht door bijvoorbeeld een relatie aan te gaan met een Belgische man of zwanger van hem te worden.

Bedreigingen
Cijfers over eremoorden in ons land waren er nog niet. De federale politie deed nu een onderzoek en registreerde de voorbije vijf jaar 17 eremoorden. Meestal zijn de slachtoffers vrouwen, maar niet altijd. Aan zo'n moord gaan soms jaren slagen en bedreigingen vooraf. Een eremoord telt vaak tientallen medeplichtigen uit gesloten, niet-geïntegreerde allochtone milieus, meestal uit de lagere klassen. De daders zijn niet altijd moslims. Ook de moeders van de slachtoffers doen mee, vaak zelfs uit overtuiging.

Racisme
De moorden worden gepleegd uit racisme, vooral tegen Belgen en tegen zwarten, en uit seksisme. Vrouwen worden door de daders als minderwaardig beschouwd. Opvallend is dat de jongere generatie daders veel vlugger overgaat tot geweld dan de oudere, die eerst nog probeert te onderhandelen. (belga/adv)