"Een donderslag bij heldere hemel": Axalta stopt productie in Mechelen, 276 banen bedreigd

De Mechelse vestiging van verfmultinational Axalta Coating Systems in de Antoon Spinoystraat.
Foto David Legreve De Mechelse vestiging van verfmultinational Axalta Coating Systems in de Antoon Spinoystraat.
Axalta Coating Systems is van plan zijn verffabriek in Mechelen te sluiten. Daardoor zijn er tot 276 banen bedreigd. Dat kondigde de directie vandaag aan tijdens een bijzondere ondernemingsraad. "Een donderslag bij heldere hemel", oordeelt ABVV-vakbondssecretaris Danny Absillis.

Het bedrijf wil op zoek gaan naar een overnemer voor de activiteiten, zodat de gevolgen voor de tewerkstelling zo beperkt mogelijk zouden blijven.

De aankondiging heeft alleen betrekking op de productieactiviteiten in Mechelen. De andere activiteiten (verkoop, technische dienstverlening, ondersteunende functies) in Mechelen worden niet getroffen. Zo'n 126 werknemers kunnen hun job daardoor behouden.

"Inspelen op de markteisen"
Een deel van de activiteiten in Mechelen verhuist naar het Duitse Wuppertal, maar ook andere vestigingen binnen het Europese/internationale netwerk van Axalta zullen Belgische activiteiten overnemen. 

"Axalta is verplicht in te spelen op de toekomstige markteisen en rekening te houden met het evoluerende klantengedrag in haar belangrijkste markten", zegt woordvoerster Linda van Calster. "Daarnaast gaat het erom de kosten te beheersen en te optimaliseren."

Het coatingbedrijf benadrukt zijn uiterste best te zullen doen om een investeerder te vinden om de fabriek in Mechelen en de werknemers daar over te nemen. "We willen zoveel mogelijk jobs vrijwaren", aldus nog van Calster.

"Niet zien aankomen"
Dit hadden we niet zien aankomen", reageert ABVV-vakbondssecretaris Danny Absillis. "Het is een donderslag bij heldere hemel, zeker gezien de mooie prestaties die het bedrijf de voorbije jaren heeft neergezet", aldus Absillis. "De werknemers hebben ook heel wat energie en moeite gestoken in de site hier."

Volgens de vakbondsafgevaardigde zal het echter nooit genoeg zijn voor Axalta. De Mechelse site ontstond in 2012 uit de opsplitsing van de verfproductie van DuPont de Nemours. "Sinds 2012 is ongeveer 170 miljoen euro aan dividenden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Uiteindelijk kom je uit bij een bedrijf dat enkel geïnteresseerd is in winst en niet in werkgelegenheid."

Naar huis
De meeste werknemers keerden huiswaarts nadat ze het slechte nieuws vernomen hadden. Of er acties komen, is nog niet duidelijk. "Maar het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat de productie maandagmorgen normaal wordt heropgestart", aldus Absillis. De vakbonden gaan maandag om 9 uur in elk geval samenzitten met de directie. Er komen ook informatierondes voor de werknemers.

Veel vragen
De vakbonden zitten ook nog met heel wat vragen. Zo plaatsen ze vraagtekens bij de aankondiging van de directie om actief op zoek te gaan naar een investeerder om de fabriek in Mechelen over te nemen. "We hebben onze twijfels hoe realistisch het is dat dat gaat lukken", zegt Absillis. "Een overnemer zou geen rechtstreekse concurrent mogen zijn. Wat gaat die dan doen? Verf maken in elk geval dus niet", klinkt het ironisch.

Sociale onrust bij Axalta is niet nieuw. Begin februari vorig jaar schrapte de Amerikaanse multinational in Mechelen twintig administratieve jobs, waarop acties volgden. In 2015 werden ook al 68 mensen aan de deur gezet. Toen ging het om de onderzoeksafdeling die naar Wuppertal verhuisde.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guy Dupont

  Jammer voor de medewerkers. Maar Kris Peeters zal hard roepen en het gaan oplossen zeker zoals hij in vorige dossiers bot ving. Een bedrijf doet nog altijd en terecht wat ze zelf willen.

 • Ludo Van wuytswinkel

  Goed dat ze sluiten, mijn vader heeft er gewerkt en is zoals velen daar werkten overleden aan kanker. De vuiligheid bij de productie stapelt zich op in je lichaam. Van al diegenen die daar op pensioen zijn gegaan is het na een paar jaar over en uit.

 • Patrick Weyers

  Weldra geen jobs meer in de productie. Enkel nog uitgevonden jobs zonder meerwaarde zoals veiligheidscoordinator, energietoezichter, afvaltoezichthouder, ambtenaar diverse attesten en taksen..... Europa en vooral west-Europa is verloren.

 • pierre Van den Wijngaert

  De kosten beheersen!!!de lonen(bruto) zijn veel te hoog,de taxchift heeft hier al aan verholpen, maar duidelijk nog niet genoeg Welke partijen zullen NVA steunen om dit verder te zetten??

 • cecil atherton

  Tijd om nog eens een rondje te staken, gewoon voor de fun van het staken en dan janken als de deuren sluiten.