"Dynamische databank Syriëstrijders in januari operationeel"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).
Vanaf januari 2016 wordt de dynamische informatiedatabank over de Belgische 'foreign terrorist fighters' operationeel. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de Kamer bevestigd. Die databank moet de lokale autoriteiten helpen bij de opvolging van teruggekeerde of potentiële Syriëstrijders op hun grondgebied.

Tijdens een gemeenschappelijke vergadering van de commissies Binnenlandse Zaken en Justitie, met een resem vragen over terrorisme en radicalisering op de agenda, gaf minister Jambon aan dat eind oktober sprake was van 272 landgenoten die zich vermoedelijk in Syrië of Irak ophouden, van wie van 80 wordt verondersteld dat ze overleden zijn.

Nog volgens de officiële ramingen zouden dertien landgenoten op weg zijn naar Syrië en Irak en zijn er 134 in de loop van de voorbije jaren teruggekeerd naar België. In de achttien maatregelen die premier Charles Michel onlangs aankondigde in de strijd tegen radicalisme en terrorisme, wordt voorgesteld elke Syriëstrijder bij zijn terugkeer naar ons land op te pakken. Er is volgens minister Jambon ook sprake van 65 mislukte pogingen om te vertrekken. De cijfers maken ook gewag van 352 potentiële kandidaten.

Vanaf 1 januari wordt een dynamische databank operationeel met daarin informatie over de (potentiële) foreign terrorist fighters, die permanent up to date zal worden gehouden. Het orgaan van de dreigingsanalyse OCAD zal per Syriëstrijder een individueel dreigingsniveau opstellen. Het is de bedoeling dat lokale task forces en andere gemachtigden, afhankelijk van het geval, toegang krijgen tot die informatie.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels