'Duivels koppel' veroordeeld tot 20 jaar opsluiting

BELGA
Het hof van assisen van Henegouwen in Bergen heeft Michaël Brack (37) en Marie-Ellen Horlait (28) veroordeeld tot elk 20 jaar gevangenisstraf. Beiden waren gisteravond door de volksjury schuldig bevonden aan de doodslag op 17 januari 2013 in Frameries van Marie Horlait, de 73-jarige adoptiemoeder van de vrouwelijke beschuldigde.

Tegen Marie-Ellen Horlait werd de verzwarende omstandigheid van oudermoord weerhouden. Haar blanco strafblad werd als verzachtende omstandigheid in rekenschap genomen. Voor haar partner Michaël Brack zagen hof en jury geen verzachtende omstandigheden. De advocaat-generaal had voor beiden 25 jaar opsluiting gevorderd.

De avond van 17 januari 2013 belde Michaël Brack zelf de hulpdiensten op met de mededeling dat zijn schoonmoeder geen teken van leven meer vertoonde. De hulpdiensten stelden het overlijden vast, maar verwittigden de politie omdat ze het verdacht vonden. Uit onderzoek bleek dat de dame was vermoord.

Verstikking
De autopsie leerde dat het slachtoffer gestorven was door verstikking. Er was sprake van wurgsporen en tekenen dat er een hand op de mond en neus was gehouden. Onder de nagels van het slachtoffer werden DNA-sporen van Michaël Brack aangetroffen. Ze had hem gekrabd in zijn gezicht en hand, toen ze zich probeerde te verweren. Dochter en schoonzoon hadden geprobeerd het misdrijf te verdoezelen, zodat het op een natuurlijk overlijden leek.