"Dubbele nationaliteit afschaffen? Dan mag Zuhal Demir meteen opstappen"

Hendrik Vuye en Veerle Wouters.
Photo News Hendrik Vuye en Veerle Wouters.
Het probleem van de dubbele nationaliteit is dat er sprake is van een dubbele loyauteit. Dat stellen de V-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Ze stellen voor om het kieswetboek te wijzigen om hier een mouw aan te passen. Aan kiezers met een dubbele of meervoudige nationaliteit wordt gevraagd een verklaring af te leggen dat zij de voorbije vijf jaar geen gebruik gemaakt hebben van hun stemrecht in een ander land.

Vuye en Wouters zien niet veel heil in de discussie over het afschaffen van de dubbele nationaliteit. Het enige wat België kan doen, is iemand de Belgische nationaliteit afnemen. De Kamer kan bijvoorbeeld geen Turkse wetten afschaffen. Dat betekent dat wie de Turkse nationaliteit heeft, de Belgische verliest.

"Dat betekent dat Zuhal Demir meteen mag aftreden als staatssecretaris. Om minister of staatssecretaris te zijn moet men de Belgische nationaliteit hebben. Iedereen wordt zo gestraft, ook wie perfect geïntegreerd is. Dat is toch niet de bedoeling", zeggen ze.

Daarom stellen de Kamerleden voor om Belgen, die ook beschikken over één of meerdere andere nationaliteiten, te laten kiezen waar ze hun stemrecht uitoefenen. Zo wordt een dubbele loyauteit vermeden. Men kan dus slechts de politieke rechten uitoefenen verbonden aan één van de nationaliteiten. Stemt men bijvoorbeeld in Turkije, dan is men niet langer stemgerechtigd in België.

Om een controle uit te oefenen wordt in geval van dubbele of meervoudige nationaliteit aan de kiezer gevraagd een verklaring af te leggen dat hij de voorbije vijf jaar geen gebruik heeft gemaakt van zijn stemrecht in een ander land - stemmen voor een nationaal, federaal of deelstaatparlement, of deelname aan een referendum of volksraadpleging. De oproepingsbrief vermeldt uitdrukkelijk dat men dergelijke verklaring moet indienen ingeval van dubbele of meervoudige nationaliteit. Wie geen verklaring aflegt, kan ook niet aan de stembusslag deelnemen.Zuhal Demir
Photo News Zuhal Demir48 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Fifi B

  Soms zijn de reacties zo triest he dat je eerst een bij u moet kijken. er zijn heel veel verschillende dubbele Belgische en dergelijke nationaliteiten!

 • Fifi B

  Alle dubbele nationaliteiten worden hier bedoeld Niet enkel de Turkse! LEES eerst ipv Jaloezie te beschrijven dromers aub get a real life stik in jullie haat he en blijf maar enkel in belgie en eet en drinke enkel Belgische producten als sommige zo jaloers zijn op de Turkse??? In een keer wordt alles anders zelfs de Nationaliteiten ze gaan de juiste kant op als ze nog veel subsidie willen ontvangen dankzij die Nationaliteiten e?

 • RD DR

  Dubbele nationaliteit geen probleem. Kiesrecht enkel in get land waar je woont. Buitenlanders enkel na 5 jaar, dus na bevestiging van correcte integratie. Opkomen in politieke partij na 10 jaar. Verkozen tot staatsfunctie 15 jaar.

 • Pieter Van hove

  Twee nationaliteiten, ok. Maar dan ook twee keer belastingen betalen. Genieten van de voordelen van twee landen houdt ook bepaalde verplichtingen in.

 • bruno D

  Probleem is eerder dat een deel Turken verblind zijn door het karisma van Erdogan. Ze wonen ginder niet maar bepalen wel hoe Turken ginder moeten leven, terwijl zij hier geen last hebben van de repressie van Erdogan. Ze moeten er over na denken of ze zelf ook een doodstraf willen ondergaan als ze zouden verdacht worden, lid te zijn van de partij van Erdogan want politiek kan keren. Zal heel wat minder zijn dan.