"Draait de wereld door?" - Deze (verwijderde) Facebookpost over lingerie voor mannen levert Francken kritiek op

BELGA
Een Facebookbericht van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) veroorzaakt heel wat ophef op sociale media. De politicus had gisteren commentaar geuit bij een artikel over "sexy lingerie voor mannen". "Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang Leve de man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen", aldus Francken. Nadat hij de post verschillende keren had aangepast, werd het bericht uiteindelijk verwijderd. Holebi- en transgendervereniging çavaria eist excuses.

Op de website van de Nederlandse krant 'De Telegraaf' verscheen gisteren een artikel over "sexy lingerie voor mannen". Francken deelde het artikel op zijn Facebookpagina en schreef er commentaar bij. "Mannen die zich schminken, die hun wenkbrauwen epileren, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden... Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij?", zo staat te lezen in het Facebookbericht. 

"Lang leve de man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen. En voor diegenen die dit wel nodig hebben of leuk vinden, voel jullie vooral niet beledigd of aangevallen, het is niets persoonlijks. Be free. En neen, ik ben niet tegen holebirechten, ik strijd er al jaren mee voor. Dit heeft trouwens niks met LGBTI te maken, wel met blijvende disproportionele aandacht voor marginale fenomenen, waar 98% van de mannen absoluut geen boodschap aan heeft!"

RV

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie bewerkte zijn oorspronkelijke Facebookpost verschillende keren. Zo plaatste hij plots zinnen tussen haakjes en vroeg hij om het bericht te delen, wat hij niet veel later verwijderde. Nadat de politicus het bericht verschillende keren had gewijzigd, verwijderde hij zijn Facebookpost. "Teveel misverstanden, geen prioriteit", liet hij gisterenavond in een tweet weten.

Op sociale media verschenen al snel verontwaardigde reacties nadat Francken zijn commentaar bij het artikel van 'De Telegraaf' uitte. Onder meer federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir en Vlaams Minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans - allebei partijleden van Francken - werden op Twitter aangesproken om een standpunt in te nemen.

Holebi- en transgendervereniging çavaria eist dat Francken zich excuseert. "Iedereen die niet in het hokje past van de stereotiepe man of vrouw wordt beledigd en gemarginaliseerd", klinkt het verbijsterd. "Je verdeelt de wereld hiermee in 'normale' en 'abnormale' mensen. Dat is niet het wereldbeeld waar wij voor staan", zegt woordvoerder Jeroen Borghs.

Volgens çavaria is er helemaal niets mis met stereotypen. "Maar die traditionele visie opleggen aan de rest van de maatschappij is wel problematisch. Het feit dat een lid van de regering het nodig vindt om zo'n mening publiek te communiceren, doet bij ons de vraag rijzen of de wereld doordraait."

"Uitspraken als deze sterken mensen met holebifobe en transfobe gedachten net in hun overtuiging. Daarom is het belangrijk dat we hier als maatschappij kordaat op reageren. We vragen dat N-VA zich van deze uitspraken distantieert en een verontschuldiging van meneer Francken lijkt ons hier wel op zijn plaats."

Ook het Holebihuis Vlaams-Brabant reageerde al op het Facebook-bericht van Francken. In een open brief geeft voorzitter Dimitri Cools aan "ontzettend teleurgesteld" te zijn in de staatssecretaris. "Vooral omdat u in uw bericht zelf nog tracht recht te zetten dat het oké was wat u schreef omdat u mee aan de regenboogvlag trekt. Maar dat (u en) uw partij werkt aan meer gelijke kansen, gelijkheid en betere LGBT+-rechten is helaas geen vrijgeleide om polariserende woorden rond gendernormen en ander patriarchaal gedachtegoed te gaan verspreiden."

Oppositiepartij Groen richt zich in een bericht op Facebook rechtstreeks tot de N-VA-politicus. "Dé echte man is zo, dé echte Vlaming denkt dat, dé echte... Jezelf als norm nemen en alles wat je niet begrijpt wegzetten als marginaal, vreemd of niet welkom? Stop ermee, beste staatssecretaris. Iedereen mag zichzelf zijn". "PS: deze post wordt niet bewerkt", aldus Groen.

De linkse jongerenbeweging Jongsocialisten lanceerde gisteren een oproep op Facebook om samen te komen aan het kabinet van Francken. "Met of zonder BH, met in de hand een sacoche of voetbal, met in de buik je baby of bier: het maakt ons helemaal niks uit", klinkt het op de Facebookpagina 'In lingerie voor kabinet Francken flaneren'. De bijeenkomst zal vandaag om 14.00 uur plaatsvinden.
464 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hendrik Patyn

  De tegenstanders van Vrancken zullen het nooit leren, hoe meer reacties hoe meer publiciteit voor Theo. Want minimum 95% zal toch Theo's mening delen, dus wint hij...

 • eric maier

  lees eens goed : "ik ben niet tegen holebi rechten, ik strijd er al jaren voor" waarbij hij de holebi gemeenschap totaal niet viseert. Het is een sarcastische opmerking aangaande de foto, mannen men lingerie. humoristisch bedoeld of niet maar het word wel door velen uit de context gerukt - ook de holebi's voelen zich voor niks geviseerd.

 • Willy Slachmuylders

  Theo Theo toch super mijn stem krijg je zeker !!! Schol !

 • Bob Boomer

  -Theo, Theo toch.., je stemmenronselarij is veel te doorzichtig ! Je mag dan de grote massa hebben gevonden en ook ik heb eens hartelijk gelachen maar mijn stem krijg je niet, geen N-VA voor mij!

 • Ronny Ooijen

  joske Den Josser, u schrijft dat het niet over alle sociale media moet uitgesmeerd worden. Kan u mij dan vertellen waarom Theo dit dan wel doet? Of denkt u dat vele vlamingen de website van de Nederlandse krant ‘De Telegraaf’ bekijken? Wat schieten we op met zijn "mening"? Kunnen sommigen dan niet meer zelfstandig nadenken en moeten ze bevestiging hebben van een politicus?