“Door massaal te testen en ‘contact tracing’ heeft Zuid-Korea coronavirus weten te beperken, mét behoud van goede economische activiteit”

De overheid van Singapore gaat ver in haar aanpak om de verspreiding van Covid-19 in te dijken. Inwoners moeten verplicht de app Trace Together installeren die gps-coördinaten doorgeeft waar personen zich bevinden. Ook moeten ze verplicht foto's doorsturen.
AFP De overheid van Singapore gaat ver in haar aanpak om de verspreiding van Covid-19 in te dijken. Inwoners moeten verplicht de app Trace Together installeren die gps-coördinaten doorgeeft waar personen zich bevinden. Ook moeten ze verplicht foto's doorsturen.
De regeringsbeslissing om het aantal coronatests in ons land drastisch op te voeren, is volgens microbioloog Herman Goossens (UZA) een goeie zaak. Het aantal tests stijgt in ons land op termijn van 2.000 naar 10.000 per dag. “Door massaal diagnostisch te testen heeft Zuid-Korea het probleem weten te beperken mét behoud van een goede economische activiteit. Ook China heeft dat gedaan”, verklaarde de professor in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

“Op Europees vlak is er te weinig getest”, stelt professor Goossens. “Italië heeft eerst zelden getest. Toen de ernst van de situatie doordrong, heeft het land zich heel goed herpakt. Testen, testen en nog eens testen. Dat moet een goede les voor de toekomst zijn. De tests die laboranten gebruiken om het virus te detecteren, acht ik voldoende betrouwbaar.”

Opsporen

“We moeten nu volop beginnen na te denken over de periode na de besmettingspiek. Ons land beschikt over voldoende goede laboratoria die dergelijke aantallen aankunnen. Het probleem stelt zich bij een positieve coronatest. Niet alleen moet de patiënt opgespoord worden, maar ook alle personen waarmee hij of zij mee in contact is gekomen. Dit heet ‘contact tracing’. Het is een heuse organisatie om zoiets te bewerkstelligen. Je moet zelfs kijken naar de contacten die een (nog niet gedetecteerde) patiënt had een tot twee dagen voor het positieve testresultaat bekend was. Die mensen moeten dan in isolatie. Ik vraag me af of we zulke infrastructuur wel kunnen realiseren en of we daar de nodige middelen voor vinden. Zuid-Korea heeft het ons voorgedaan.”

Privacy

“Ook blijft de vraag of we bereid zijn om onze klassieke privacy op te geven. In Singapore lukt dat wel, de overheid verplichtte de inwoners om een app op de smartphone te installeren waarna de bevolking de opdracht kreeg om verplicht gps-coördinaten door te geven en dit moest staven met foto’s van de locatie waar men zich bevond. Je kunt met de huidige technologie van onze smartphones zeer ver gaan, maar dat staat haaks op onze open maatschappij, dit in tegenstelling tot landen als China, Hongkong, Singapore en Zuid-Korea”, aldus professor Goossens.

Professor Herman Goossens, als microbioloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).
VTM Nieuws Professor Herman Goossens, als microbioloog aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA).12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Willy VanErps

  Vrijheid en privacy mag een prijs hebben. Zelfs een heel hoge. Dus, neen, als ik het ook maar kan verhinderen komt er geen app op onze gsm. Egoïsten en bange mensen zonder enige normbesef mogen voor mijn part naar hun geliefd Korea of China verbannen worden.

 • Albert De Vries

  “Door massaal te testen en ‘contact tracing’ heeft Zuid-Korea corona weten te beperken, mét behoud van goede economische activiteit” Dan moet je natuurlijk bij het voorbereiden en aankopen van al het nodige om deze crisis te kunnen doorstaan niet zoals Maggie als een koe naar een elektrische trein zitten kijken én niks voorbereiden... 't Ja, dat geeft liberaal ieders gezondheid in gevaar brengen en de economie tegelijk verprutsen

 • Eugene Gysels

  Wij geven wel al onze privacy gegevens totaal vrijwillig aan big data bedrijven a la google,Microsoft en Apple en co maar in dit geval schermt men oeioei met onze privacy?. Zuid Korea heeft al de gegevens trouwens geanonimiseerd, zi kregen enkel data waar 'broeihaarden waren. En voor de rest, ik geef liever mijn data om mensen te redden dan om mij een flutstofzuiger te laten kopen.

 • medard albrechts

  wij kunnen nog veel leren van de zuid Koreanen , wij leggen direct alles plat, economie en alles, doch de rekeningen moeten worden betaald voor de staat, en de staat zijn wij met zen allen(of is men dit vergeten)

 • Sandra Peeters

  Maar dat ligt niet aan de bevolking hé dat we niet getest worden. Wij zouden wel willen weten waar we aan toe zijn. Zijn er genoeg middelen om iedereen te testen? Als je deze tekst leest is dat plots geen probleem meer.