"Door massaal opvang te bieden geeft Francken het signaal dat de grote oversteek loont"

BELGA
Kamerlid Filip Dewinter roept Kamervoorzitter Siegfried Bracke op om de bevoegde commissie bijeen te roepen om zich te buigen over de asielcrisis. "Het besluit van de ministerraad om vijf legerkazernes te gebruiken als opvangplaats voor asielzoekers is dermate gewichtig dat ze niet zonder parlementair debat kan worden genomen", klinkt het bij Dewinter.

De ministerraad besliste gisteren dat er 2.500 extra opvangplaatsen komen voor asielzoekers. De vroegere legerkazernes van Helchteren, Sint-Niklaas/Beveren (Westakkers), Vilvoorde, Luik en Doornik zullen daarvoor worden gebruikt.

Maar Vlaams Belang-kopstuk dringt via een brief naar Siegfried Bracke (N-VA) aan op een debat over die beslissing. "Het aantal asielzoekers is de voorbije vier maanden met liefst 130 procent gestegen. Men wist dit dus al geruime tijd. De stelling dat men opeens een besluit moest nemen, gaat niet op."

Debat
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken laat via Twitter weten dat het issue volgende week op de agenda van de Kamercomissie Binnenlandse Zaken staat. "Ik kijk uit naar het inhoudelijk debat", tweet de N-VA'er. 

"Geen draagvlak"
"Voor deze beslissing bestaat geen draagvlak bij het volk", meent het Antwerpse kopstuk van de partij. "Het is een miskenning van de democratie dat wij als volksvertegenwoordigers niet worden gehoord in een cruciaal dossier als dit." 

Australish model
"Francken gebruikt recepten uit het verleden", argumenteert Dewinter. "Van een kordate aanpak is geen sprake. Door massaal opvang te bieden geeft Francken het signaal dat de grote oversteek loont. Zolang we geen 'push them back'-beleid instellen naar Australisch model,  zullen extra opvangplaatsen werken als magneten voor nóg meer immigranten, blijft het dus dweilen met de kraan open en zullen er doden blijven vallen."

Extra opvangplaatsen werken als magneten voor nóg meer immigranten

Filip Dewinter (Vlaams Belang)
Tientallen vluchtelingen op weg naar de Kanaaltunnel nabij Calais.
AFP Tientallen vluchtelingen op weg naar de Kanaaltunnel nabij Calais.

Heb hem er op tien maanden niet één keer gezien

Theo Francken (N-VA)
PHOTO_NEWS

"Altijd ter beschikking"
Francken reageert via Twitter op de brief van het Vlaams Belang. "Heb hem (Filip Dewinter, nvdr) er 10 maanden niet één keer gezien, maar hey, altijd ter beschikking [van het] Parlement."

Francken herhaalt ook dat het opvangen van vluchtelingen een internationale verplichting is in een reactie op een tweet van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.