"Dood vrouw kon misschien vermeden worden": tekort aan personeel leidt tot onvrede bij brandweer Aalst

Beeld van de uitslaande brand van 23 april in Nieuwerkerken.
Tim Van Damme Beeld van de uitslaande brand van 23 april in Nieuwerkerken.
Er heerst onvrede in de brandweerkazerne van Aalst. Volgens verschillende bronnen is het nijpend personeelstekort daar de oorzaak van. Door het gebrek aan pompiers zou de Aalstenaar al anderhalf jaar potentiëel gevaar lopen.

De spreekwoordelijke druppel die de emmer van sommige brandweermannen deed overlopen, is de uitslaande brand van 23 april in Nieuwerkerken. "Onze eerste brandweerwagen was onderbemand. Indien dat niet het geval was geweest, kon de dood van de vrouw misschien vermeden worden", klinkt het.

Volgens de onafhankelijke bronnen vertrok de eerste pompwagen met vier pompiers als bemanning. "In werkelijkheid moet zo'n voertuig door zes brandweermannen bemand worden. Het tekort aan personeel op de brandweerwagen resulteerde in een andere aanpak waarbij niemand de woning veilig kon binnendringen".

Zonecommandant ontkent
Die stelling wordt tegengesproken door zonecommandant Wim Van Biesen. "We hebben hetzelfde gerucht gehoord en hebben het verloop van die dag laten onderzoeken. Daaruit blijkt dat de vrouw al enige tijd in de met rook gevulde woning zat. Het geroep dat sommige brandweermannen hebben gehoord, kwam niet van het slachtoffer, maar wel van de buren aan de voorzijde van het huis".