"Doel is mensen zonder papieren op te pakken": PS-parlementslid haalt uit naar politieactie in Brusselse metro

BELGA
Brussels PS-parlementslid Ridouane Chahid heeft kritiek op de politieactie die volgens hem morgen doorgaat in metrostations rond het Noordstation in samenwerking met de MIVB. Volgens hem is de politieactie opgezet om de federale regering en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in staat te stellen mensen zonder een geldige verblijfsvergunning op te pakken.

Het gaat om een zogenaamde FIPA-actie, kort voor Full Integrated Police Actions. De groenen hebben al langer bezwaren tegen die operaties omdat ze onder het mom van zwartrijders onderscheppen in feite de mensen zonder geldige verblijfsdocumenten viseren.

"Politie niet nodig"

"Indien de controles enkel tot doel hebben om vast te stellen dat de reizigers in het bezit zijn van een geldig MIVB-vervoersbewijs, is de aanwezigheid van de politie niet vereist", aldus Chahid, die de verantwoordelijken van de politiezone Noord vraagt om niet mee te werken aan de actie. Hij dringt er ook bij Brussels mobiliteitsminister Pascal Smet op aan om de MIVB niet meer ter beschikking te stellen van de politie en DVZ voor zaken die niets te maken hebben met de opdrachten die het Brussels gewest heeft vastgelegd.

Smet ontkent

Pascal Smet
Photo News Pascal Smet

Minister Smet verzekert aan BRUZZ dat het doel van de actie de controle van de tickets is. Pas als iemand geen ticket heeft, wordt gevraagd naar het identiteitsbewijs. Hij wijst er ook op dat er twee soorten gecombineerde politie-acties zijn. 

De actie die morgen is gepland, gaat over ticketcontrole met hulp van de politie. Bij de andere gecombineerde politieactie, die criminaliteit aanpakt, is de MIVB niet betrokken. De sp.a'er herinnert eraan dat politieacties de bevoegdheid zijn van minister-president Rudi Vervoort (PS) en dat Chahid zijn bezwaren beter aan zijn partijgenoot kan uiten.

Onveiligheidsgevoel 

De FIPA-operaties werden jaren geleden opgezet om het onveiligheidsgevoel bij de gebruikers van het openbaar vervoer te verminderen. Volgens de MIVB kunnen hun controleurs op die manier ook hun werk doen op plaatsen waar ze zichzelf niet veilig voelen. De operaties werden in 2012 versterkt na de dood van de 56-jarige MIVB-toezichter Iliaz Tahiraj tijdens een interventie na een ongeval tussen een bus en een auto. 

Belga114 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michaël Van Gansbeke

  Volgens deze politicus moet de rechtstaat niet meer gelden. Hij zou beter eens het woordje illegaal bestuderen.

 • Liliane Depauw

  Volledig akkoord met die controles, ben vorige week vrijdag in Anderlecht op de metro bestolen geweest, geld, papieren, bankkaarten en noem maar op, alles kwijt, het kost me een smak geld ook nog en heb maar een heel klein pensioentje, maar dat trek die profiteur van de PS zich niet aan hij heeft genoeg.

 • Rosa Cockx

  Zoveel te meer controles zoveel te beter. Was dit jaren eerder gebeurt was het niet zo uit de hand gelopen.

 • ingrid grieten

  Waarom ze niet direkt stemrecht geven? Dan krijgen PS, Sp.a tenminste nog enkele stemmen.

 • guy perain

  ''Volgens hem is de politieactie opgezet om de federale regering en de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in staat te stellen mensen zonder een geldige verblijfsvergunning op te pakken.''?? Euh....?? Daarvoor dient toch zulke politieactie?? Maar ja...ze voelen zich weer in hun gat gebeten hé!!