"Discussie over herkomst extra geld voor veiligheid even van secundair belang"

Of de regering tijdelijk wat dieper in het rood zal gaan om de bijkomende maatregelen voor veiligheid en de strijd tegen terreur te financieren, is nog niet besproken en vandaag van secundair belang. Dat zei begrotingsminister Sophie Wilmès in de wandelgangen van de Kamer. "Op dit moment hebben we maar één prioriteit en dat is de dringende veiligheid van onze burgers."

Premier Charles Michel kondigde donderdag 400 miljoen euro extra aan voor de begroting van 2016 voor veiligheid en de strijd tegen terreur. Waarvoor dat geld precies gebruikt zal worden, ligt nog niet vast. Net als de 200 miljoen euro die extra vrijkwam na de antiterreuractie in Verviers, zal het stapsgewijs verdeeld worden tussen de veiligheidsdepartementen - en dan vooral Binnenlandse Zaken en Justitie.

Extra personeel
Concreet valt links en rechts al te horen dat de federale politie en de Staatsveiligheid extra manschappen en middelen zullen krijgen. De regering wil onder meer forser inzetten op het volgen van radicalisten en fanatici op het internet, maar bij de Staatsveiligheid zijn bijvoorbeeld ook meer mensen nodig die Arabisch spreken. De Staatsveiligheid kreeg er de jongste tijd naar verluidt al 45 mensen bij, terwijl 28 aanwervingen nog lopen. Vermoedelijk komen er daar dus nog bovenop.

Daarnaast zullen ook andere aangekondigde maatregelen extra geld kosten. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van militairen in het straatbeeld en de uitbreiding van het netwerk van camera's voor nummerplaatherkenning.

Begrotingsorthodoxie
Waar het geld precies vandaan zal komen, ligt nog niet vast. PS-fractieleidster Laurette Onkelinx riep de regering alvast op om - net als in Frankrijk - tijdelijk af te stappen van al te strikte begrotingsorthodoxie.

Begrotingsminister Wilmès wil niet vooruitlopen op de zaken. "Over de vraag waar het geld precies gevonden zal worden, is zelfs nog geen discussie geweest. Dat is vandaag even van secundair belang", verduidelijkte ze aan Belga. "We zullen de komende tijd zien wat we precies zullen uitgeven en hoe. Hoeveel van de 400 miljoen euro eenmalig zal zijn en hoeveel structureel, dat ligt nog niet vast."

'Op dit moment hebben we maar één prioriteit en dat is de dringende veiligheid van onze burgers'

Sophie Wilmes
BELGA
BELGA