"Dierenartsen stellen hun eigen portemonnee boven kattenwelzijn"

Photonews, Thinkstock
Dierenartsen trekken aan de alarmbel over het nieuwe kattenplan van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Op deze manier is het voortbestaan van de huiskat bedreigd”, stelt Bob Proesmans, voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging. Volgens dierenrechtenorganisatie GAIA én minister Ben Weyts zetten de dierenartsen met de kritiek echter hun financiële belangen voorop. “Ik verdedig het belang van de dieren, da’s mijn job”, reageert Weyts.

Wie straks nog een kat wil verkopen of weggeven, moet het beestje eerst laten steriliseren of castreren, zo staat in het kattenplan van de minister. Volgens Bob Proesmans, de voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging, is dat plan niet realistisch. Als iedereen zich aan de regels houdt, wordt er niet meer voortgeplant en zullen er katten worden geïmporteerd. Bovendien kost een sterilisatie al gauw 125 euro en een castratie 60 euro.

Overpopulatie

GAIA gaat daar niet mee akkoord. "Slechter dan de situatie nu, zonder verplichte kattensterilisatie, kan het moeilijk", stelt de vereniging. De dierenasielen worden overstelpt met ongewenste katten door de huidige overpopulatie. "De nieuwe wet is bedoeld om die overpopulatie terug te brengen tot een beheersbaar aantal. Zo wordt de druk op de asielen verlicht."

"De dierenartsen zijn duidelijk meer bekommerd om de eigen portemonnee dan om het indijken van de populatie aan ongewenste 'wegwerpkatten'", besluit GAIA. De ware reden achter de tegenkanting van de dierenartsen is vrees voor lagere inkomsten, denkt de dierenvereniging. Omdat de artsen geleidelijk minder katten zullen kunnen behandelen. "Katten laten steriliseren of castreren is ook goed voor de gezondheid van de dieren", zegt GAIA tot slot. "Ze leven langer en worden minder snel ziek. Ze lopen veel minder risico op melkkliertumoren en helemaal geen risico op baarmoederontstekingen. Katers worden socialer en gaan beduidend minder vechten met andere katers."

Het is grote onzin om te schermen met het verdwijnen van de huiskat

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

"Beneden de waardigheid van elke dierenarts"

Ook minister Weyts denkt het zijne van de kritiek. "Dhr. Proesmans verdedigt de financiële belangen van dierenartsen. Dat is zijn goed recht. Ik verdedig het belang van de dieren, da's míjn job", schrijft hij op Facebook.

"Op lange termijn zullen burgers voor een sterilisatie inderdaad niet meer moeten aankloppen bij dierenartsen. De katten zullen immers al op voorhand gesteriliseerd zijn door de hobbykweker, het asiel of de professionele kweker. Het is mogelijk dat sommige dierenartsen daardoor iets minder zullen verdienen", stelt hij. "Het is echter grote onzin om te schermen met het verdwijnen van de huiskat. Je zal ook in de toekomst nog steeds terecht kunnen bij de professionele kwekers én bij de hobbykwekers, voor welke kat dan ook. En je zal altijd terechtkunnen in een asiel. Daarover zegt de heer Proesmans: "zo'n dier wil je niet in huis". Ik kan het tegendeel getuigen, als gelukkige eigenaar van een kat én een hond uit het asiel. Asieldieren zomaar afraden voor commercieel gewin is beneden de waardigheid van elke dierenarts."

"Met onze aanpak zorgen we voor een structurele daling van het aantal zwerfkatten en we zorgen ervoor dat er jaarlijks niet langer duizenden katten moeten opgevangen worden in asielen of geëuthanaseerd moeten worden. Ingrijpend, zeker, maar beter dan dweilen met de kraan open..."
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Denken ze nu dat deze regel van onverantwoordelijke kattenbaasjes ineens verantwoordelijke baasjes maakt? Ik voorzie veel kattenleed, heb al een melding gedaan bij GAIA, eens kijken wat ze er mee doen ...

 • Eida Lam

  Anna Vandenberg, u heeft gelijk op alle punten! Mijn kat is ook steriel , vooral omdat ik niet wil dat hij overal gaat marketen, de kat van de buren niet terroriseert etc

 • ivo clemens

  Die van Gaia heeft nog nooit een dag gewerkt in zijn leven, die moet zich geen zorgen maken over zijn inkomen en zit ook niet GRATIS bij Gaia, als ze hier in de buurt nog eens kittens droppen wat regelmatig gebeurt ga ik ze afzetten aan VDB zijn deur , dat hij dan zijn zogezegde verantwoordelijkheid maar neemt of moet ik ze negeren en laten kapotgaan? Er gaan nog veel kittens zoals vroeger verzopen worden, levend begraven of doodgeslagen met de schup. Idioten zijn het

 • Dieter Detrem

  Ja weyts en vandenbossche, laat die mannen samen ons land besturen, dan komt het zeker goed...

 • Dries Van de Kauter

  Weyts, u zou u beter bezighouden met al die midden -en linkerbaan rijders IPV katten hun voortbestaan te bedreigen! Er zijn belangrijkere dingen dan een kat die niet gecastreerd word. Het mobiliteitsplan in Gent zorgt voor files overal in de buurt. Iedereen moet +20KM rondrijden omdat er niet door een straatje van ocharme 50m lang mag gereden worden. Prioriteiten