“Deze munten stopten een kogel en redden het leven van mijn overgrootvader”: jonge Vlaming haalt BBC met opmerkelijk oorlogsverhaal

De munten die het leven van Optatius Buyssens redden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het rinkelen van de munten verraadde zijn positie aan de Duitsers, maar hielden later ook de kogel tegen.
Vincent Buyssens/Imgur De munten die het leven van Optatius Buyssens redden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het rinkelen van de munten verraadde zijn positie aan de Duitsers, maar hielden later ook de kogel tegen.
Antwerpenaar Vincent Buyssens had niet kunnen vermoeden dat de foto van de munten die het leven van zijn overgrootvader Optatius Buyssens tijdens de Eerste Wereldoorlog zowel in gevaar brachten als redden, hem meer dan honderd jaar later eventjes wereldberoemd zouden maken.

De 28-jarige Vincent Buyssens uit Antwerpen plaatste gisteren de foto van de beschadigde munten, die tijdens de Eerste Wereldoorlog het leven van zijn overgrootvader redden, op het sociale netwerk Reddit. Als digitaal strateeg weet de jongeman wat werkt op sociale media en wat niet. Ik wist dat een ongelofelijk verhaal zoals dit en ook nog eens een goeie foto waarschijnlijk wel goed zou scoren op Reddit”, vertelt de Antwerpenaar aan onze redactie. “Maar ik had niet verwacht dat het door 1,4 miljoen mensen zou bekeken worden.”

Drie Belgische en drie Franse munten redden het leven van soldaat Optatius Buyssens tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Vincent Buyssens/Imgur Drie Belgische en drie Franse munten redden het leven van soldaat Optatius Buyssens tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Volgens de jonge Buyssens werd zijn overgrootvader Optatius Buyssens neergeschoten toen een soldaat uit het vijandelijke kamp de munten - drie Belgische en drie Franse - hoorde rinkelen in het borstzakje van zijn uniform en zo zijn positie verraadden. De kogel die de Duitsers vervolgens op hem afvuurden, werd echter door diezelfde munten tegengehouden en redden zo het leven van de jonge soldaat.

Optatius Buyssens overleefde beide oorlogen en stierf in 1958.
Vincent Buyssens/Imgur Optatius Buyssens overleefde beide oorlogen en stierf in 1958.

“Nadat hij was neergeschoten, werd hij door Duitse soldaten tegen zijn hoofd geschopt, maar deed hij alsof hij dood was", zegt Vincent aan de Britse omroep BBC, die het verhaal oppikte vanaf Reddit. “Toen de Duitsers vertrokken, konden hij en zijn gewonde kameraad zichzelf in veiligheid brengen.

Medisch probleem

Volgens zijn familie werd Optatius door een medisch probleem in eerste instantie niet toegelaten tot het leger, maar kon hij later als vrijwilliger toch mee ten strijde trekken, waarna hij werd neergeschoten. Dat gebeurde volgens Vincents vader, Phillippe Buyssens, de kleinzoon van Optatius, op 26 september 1914 in Lebbeke.

Optatius Buyssens stierf uiteindelijk in 1958.

Vincent Buyssens.
Vincent Buyssens/Reddit Vincent Buyssens.

Uniek stukje familiegeschiedenis

De munten zijn altijd in de familie gebleven, dankzij de vader van Vincent die alles heeft bewaard. “Mijn vader verzamelt memorabilia van de twee Wereldoorlogen”, vertelt Vincent nog. “Hij heeft die munten en andere documenten van zijn grootvader altijd mooi bijgehouden.” Op een dag - Vincent kan zich niet meer herinneren wanneer dat precies was - heeft zijn vader Phillippe hem het verhaal verteld. “Het is me altijd bijgebleven omdat het echt een uniek stukje familiegeschiedenis is.”

Had de post op Reddit weinig reacties gehad, dan had Vincent dat niet erg gevonden. Maar dat het verhaal nu zoveel aandacht krijgt, vindt hij wel fijn voor zijn familie. “Wij zijn een hechte bende en ik weet nu al dat dit heel wat toffe gesprekken gaat opleveren tijdens Kerstavond!”
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cindy Dekkers

  Jos beverke; enkel High Explosive granaten produceren scherven, schrapnel granaten verspreiden loden kogeltjes.

 • Thibault Derese

  Ik heb ook veel straffe en droevige en vaak korte familie verhalen. Laat de BBC maar aanrukken!

 • Luc Maes

  rinkelende munten , maar die lagen alle 6 netjes op elkaar zo te zien op de foto's, ik geloof het er mijne van.

 • jos beverke

  @Cindy Dekkers.Een granaat produceert scherven en de beschadiging van de munten is niet van een scherf maar van een kogel die onder een bepaalde hoek op de munten afgeschampt is!

 • Francis Smet

  Tof verhaal, buiten die smerige oorlog dan. Heb ooit zoiets gelezen over een oorloge die in en militair zijn borstzak zat. Horloge in metalen kastje was wel stuk, maar leven was gered.