"Demian stierf tijdens topweek, dat is mijn enige troost"

mama van elfjarige die overleed in zijn slaap getuigt

RV
Nog één dag zou hij aan zee genieten met zijn klasgenoten. Om dan maandag thuis zijn 12de verjaardag te vieren. Maar Demian Ver Elst uit Lier werd gistermorgen niet meer wakker. Een droomweek werd een tragedie. "Ik probeer me te troosten met de gedachte dat hij nog drie fantastische dagen beleefd heeft", reageert zijn moeder.

Vier dagen zouden de leerlingen van het Instituut Mevrouw Govaerts uit Heist-op-den-Berg zich uitleven aan onze kust. Voor Demian was de trip met z'n schoolvriendjes bovendien een mooie voorbode voor zijn langverwachte verjaardagsfeest maandag, wanneer hij samen met z'n tweelingzus 12 zou worden. Maar na drie topdagen in Oostende sloeg het noodlot toe.

Rond 7.30 uur gisterochtend gingen de leerkrachten alle kinderen wekken voor hun laatste dag aan zee. "Toen de juf bij de kamer van Demian kwam, bleef hij als enige in z'n stapelbed liggen", zegt Demians moeder Daisy Nys. De jongen reageerde nergens meer op. De leerkracht stuurde z'n drie klasgenoten de kamer uit en verwittigde de hulpdiensten. "Ook de andere leraren werden erbij gehaald. Zij hebben Demian nog gereanimeerd, maar mijn lieve jongen was dood. Zomaar. Gestorven in zijn slaap."

Epilepsie

"Daags voor hij op zeeklassen vertrok, hebben we samen z'n valiesje gemaakt. Demian lachte en giechelde, zo hard had hij uitgekeken naar die reis met zijn schoolmakkers", vervolgt mama Daisy. "Zij blijven nu - net als zijn twee broers, drie zussen en ik - achter met een immense leegte. Want overal waar Demian kwam, was hij graag gezien, met al z'n enthousiasme. Ik probeer me nu te troosten met de gedachte dat hij nog drie fantastische dagen beleefd heeft, voor zijn leven veel te vroeg gestopt is. Zijn leerkrachten vertelden me dat hij donderdagavond zelfs nog de quiz gewonnen had die ze georganiseerd hadden. Daarna is hij gaan slapen. En plots was hij er niet meer. Eigenlijk hoop ik sinds deze ochtend maar één ding: dat dit een nachtmerrie is waaruit ik elke minuut kan ontwaken. Maar ik ben hem écht kwijt..."

Vandaag volgt in Brugge een autopsie op het lichaam van de tiener. Die moet uitsluitsel geven over de doodsoorzaak. Volgens gerechtelijke bronnen is er allerminst sprake van crimineel opzet en wijst alles op een natuurlijk overlijden. "Ze hebben ons verteld dat Demian waarschijnlijk een epilepsieaanval gekregen heeft in zijn bed en daaraan overleden is", snikt Daisy. "Als dat klopt... dan ben ik meer dan een halfjaar geleden belogen in het ziekenhuis."

Dat zit zo: Demian Ver Elst had vorige zomer al eens een epilepsieaanval gehad. Toen is hij gedurende twee dagen binnenstebuiten gekeerd door de dokters. Die deden alle mogelijke onderzoeken, omdat zijn vader als kind ook last had van dergelijke aanvallen. "Maar ze zeiden dat ze niets vonden. 'Maak u geen zorgen, mevrouw. Dit was eenmalig, het zal niet meer gebeuren.' Medicatie was niet nodig. Ze garandeerden dat hij veilig was, en nu dit..."

Shock

Daisy Nys durft nog geen conclusies te trekken vooraleer het autopsieverslag klaar is. "Maar als het eerste vermoeden van een epilepsieaanval bevestigd wordt, kan ik het hier niet bij laten. Dan klaag ik het ziekenhuis en die dokters aan voor een foute diagnose, die uiteindelijk het leven van mijn zoon gekost heeft."

Na het dramatische voorval gisterochtend werden Demians medeleerlingen en hun leerkrachten ter plaatse opgevangen, waarna ze per bus terugkeerden. Begrijpelijkerwijs is iedereen totaal van de kaart. "Een toffe uitstap is geëindigd in een ware tragedie", aldus de directie. "Iedereen kan de komende dagen op extra begeleiding rekenen. Zeker de drie vrienden die bij Demian sliepen en de lerares die hem levenloos aantrof. Zij is echt in shock."