"Definitieve doodsteek" voor Uplace: stedenbouwkundige vergunning vernietigd

Einde verhaal voor het Uplace-complex?
Kos Einde verhaal voor het Uplace-complex?
De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de stedenbouwkundige vergunning voor de bouw van het shoppingcomplex Uplace in Machelen vernietigd. Dat melden de organisaties Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Bral. Ze spreken van de "definitieve doodsteek" voor het project.

Eind vorig jaar vernietigde de Raad van State al het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor Uplace. Velen beschouwden dat al als de doodsteek voor het project. In april kwam daar nog eens bovenop dat het Grondwettelijk Hof oordeelde dat een verlopen handelsvestigingsvergunning van Uplace onrechtmatig is gereactiveerd door een decreet van de Vlaamse regering.

Nu is dus ook de stedenbouwkundige vergunning vernietigd. Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Bral reageren tevreden. "Deze finale doodsteek voor een achterhaald project is erg goed nieuws. Wij hebben ons van bij het begin tegen Uplace verzet. Een groot shoppingcentrum op een pure autolocatie is niet te rijmen met de uitdagingen inzake luchtvervuiling, klimaat, verkeer en ruimtelijke ordening."

De organisaties moesten het nieuws via de rechter vernemen. "Dat zegt helaas veel over het gebrek aan visie bij de Vlaamse regering", luidt het. 

Een simulatiebeeld van hoe het Uplace-project er zou uitzien.
BELGA Een simulatiebeeld van hoe het Uplace-project er zou uitzien.

Geen verrassing

Voor Uplace zelf komt het arrest niet als een verrassing. "Het is een logisch gevolg van de vernietiging van het GRUP VSGB, dat de basis vormde voor de bouwvergunning van Uplace in Machelen", zegt woordvoerster Lies De Smedt.

Uplace herinnert eraan dat de opmaak van een nieuwe rechtsgrond intussen gedelegeerd is aan het gemeentebestuur van Machelen. De gemeente, aldus Uplace, liet eerder al weten dat ze bij de opmaak van nieuwe ruimtelijke plannen voor de reconversiezone op haar grondgebied overleg zal plegen met de eigenaars van de betrokken grondpercelen.

"Uplace zal de komende maanden dan ook constructief meewerken en blijft bereid om een trekkersrol op te nemen voor de sociaaleconomische herontwikkeling van de oude industrieterreinen in Machelen", luidt het nog.

Bonte: "Speelbos in de plaats"

De stad Vilvoorde heeft jarenlang een juridische strijd gevoerd tegen het complex. Burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (sp.a) is dan ook blij met de vernietiging. "Het is nu eindelijk voor iedereen duidelijk dat een winkelcomplex op die plaats compleet van de pot gerukt is", reageert Bonte. 

Bonte vindt dat de Vlaamse regering uit de brownfieldconvenant met Uplace moet stappen. "Uit de reactie van Uplace blijkt dat ze nog altijd hoop koesteren. De Vlaamse regering moet uit die convenant stappen, anders zal er altijd twijfel blijven bestaan." Bonte meent ook dat er op de bewuste locatie een recreatief speelbos moet komen. "Curieuzeneuzen, het grote onderzoek naar luchtkwaliteit, heeft het aangetoond. We hebben nood aan groen en liefst bruikbaar groen op die plaats".
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • roland peeters

  De schade vergoeding zal niet mis zijn.

 • Tony Vandermaelen

  En is er geen plaats in de Oostrand? Tussen de kopstukken van MR? Tussen de Europese bedienden? Naast onze prins? Naast de Loge broeders?

 • stefan crama

  Niets tegen investeringen die jobs opleveren, maar het is nu al iedere dag een ware verkeersinfarct op het viaduct van Vilvoorde, wat zou het dan worden,stilstaan op de gehele ring???

 • Lodewijk Placklé

  Terwijl aan de Heizel een nieuw groot winkelcomplex komt

 • DIRK VAN DESSEL

  Goed zo, de kleine zelfstandigen in en rond Machelen willen ook kunnen nering doen