"De Romeinen hadden de snel-Belgwet een stompzinnigheid gevonden"

BELGA
N-VA-voorzitter Bart De Wever haalt in een nieuw interview opnieuw scherp uit naar "de grote zwakte" van het vroegere integratiebeleid dat in ons land gevoerd werd. De Belgische nationaliteit werd in het verleden te snel toegekend, zegt hij in een gesprek met het Franstalige tijdschrift Wilfried. "De Romeinen hadden de snel-Belgwet een stompzinnigheid gevonden."

In het gesprek maakt De Wever meerdere malen de vergelijking tussen de Romeinse tijd en onze tijd. "De Romeinen waren niet zo naïef als wij vandaag zijn: men kon er niet van de ene dag op de andere Romein worden."

Aan "al wie in ons land aankomt" heel snel burgerschapsrechten toekennen, getuigt volgens De Wever van "een verschrikkelijke naïviteit". "Dat is de grote zwakte van ons integratiebeleid. Als een Romein vandaag zou wakker worden en het amalgaam zou zien dat gemaakt is van mensenrechten en burgerschapsrechten, zou hij dat onbegrijpelijk vinden."

"Van zodra iemand op deze planeet geboren wordt, kan hij van mensenrechten genieten. Maar wij hebben een stap extra gezet door ons burgerschap te verkopen en alle voordelen die eraan verbonden zijn aan iedereen aan te bieden, zonder dat die daarvoor een integratieparcours hebben moeten afleggen en zonder dat ze de stappen moeten zetten die de Romeinen reeds voorzien hadden. Daarvoor hebben we de prijs betaald, want in onze steden is een apartheidssituatie ontstaan. (...) Mensen leven niet samen, maar teruggetrokken in hun eigen gemeenschap."

Als De Wever de immigratie van de afgelopen veertig jaar overschouwt, stelt hij vast dat er van interculturaliteit weinig sprake is. "Integendeel, ik zie Marokkanen die in Brussel vechtpartijen uitlokken omdat hun voetbalploeg gewonnen heeft en die hun eigen stad kapotmaken. Dat is een teken van ziekte."
163 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gino Denil

  Bij de Romeinen was vooral de retoriek belangrijk. De kunst van het overtuigen. "Wie de vorm beheerst, beheerst de inhoud" zei Frits Bolkestein in een analyse over de teloorgang van de retoriek in de politiek. Dat kan je BDW alvast niet verwijten. Op dat punt is hij een echte Romein. Maar Bolkestein had er kunnen aan toevoegen "Maar de inhoud hoeft niet waar te zijn".

 • Ronny Ooijen

  willy schepens,sinds wanneer ben jij verplicht moslim te zijn?Zijn de vrouwen is de familie Schepens verplicht een boerka te dragen?Heb je nieuwe matten moeten aanschaffen?Ben jij verplicht de Koran te lezen?Heb je Bartje al bedankt voor je lager nettopensioen?.......Lydia Appelmans,tijd dat je 3700 euro meer staatschuld ten opzichte van 2014 en de hogere rekeningen gaat betalen.

 • Gunther Sallis

  Romeinen hadden ook de tegenwoordigheid van geest om mensen met voor de Romeinse maatschappij belangrijke kwaliteiten het gegeerde staatsburgerschap te geven met daarbij alle noodzakelijkheden om succesvol te zijn binnen die maatschappij. Je zou kunnen zeggen dat de selectiecriteria toen beter werden ontwikkeld. Tot door expansiedrang de ratio compleet verloren is gegaan. Maar, niet gevreesd, het Romeinse Rijk is nooit gevallen. Slechts van uiterlijk en locatie veranderd.

 • Els Vervoort

  In de tijd van de Egyptenaren, Romeinen en Grieken wist men veel meer van astronomie dan de katholieken wilden toegeven. Het is de katholieke kerk die eeuwenlang zijn best gedaan heeft om de eeuwenoude kennis te verzwijgen en te verdoezelen. Die kennis zette hun model namelijk op zijn kop. Astronomen werden vermoord of verketterd. Denk maar aan Hypatia van Alexander of Galileo.

 • Ronny Vansteelandt

  De snel-Belg wet is er enkel gekomen om stemmen binnen te halen. Dat hebben ze uitgevonden omdat ze het niet aan de burger verkocht kregen dat migranten met buitenlandse nationaliteit ook zouden mogen stemmen en de politieke schrik na Zwarte Zondag. Welke nieuwe Belg zou er destijds op het Vlaams Blok gestemd hebben ? Geen enkele ! Dat was destijds de echte reden.