"De politie wordt steeds meer beschouwd als de pispaal van de maatschappij"

Photo News
Veel politieagenten hebben het gevoel dat ze door de maatschappij weinig gerespecteerd worden voor het werk dat ze doen. Daarom vinden jongeren het beroep vaak niet aantrekkelijk. Dat zegt het Nationaal Syndicaat van de Politie en het Veiligheidspersoneel (NSPV) als reactie op de berichtgeving in De Tijd dat de rekrutering bij de politie mank loopt. Die conclusie staat in een externe audit die Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) bestelde.

NSPV-voorzitter Carlo Medo ziet een breder maatschappelijk probleem. "Er komt veel kritiek op de politie. Het is niet altijd evident om daar als jongere mee om te gaan. Dat heeft te maken met hoe wij als maatschappij tegenwoordig naar gezag kijken. De politie wordt steeds meer beschouwd als de pispaal van de maatschappij. Het geweld tegen politieagenten neemt ook toe. Ik hoor van veel mensen op het terrein dat ze het gevoel hebben dat ze niet meer gerespecteerd worden. Op die manier is het niet makkelijk om jonge mensen aan te trekken."
"Dat is een gevoel dat we kunnen ombuigen, maar daar moeten we met heel de maatschappij aan werken", vervolgt hij. "We moeten onze politie opnieuw meer waarderen. De politie zorgt ervoor dat de maatschappij leefbaar en veilig blijft, het is een sociaal relevante job. Dat verhaal moeten we kunnen verkopen aan jongeren."

De politie zorgt ervoor dat de maatschappij leefbaar en veilig blijft, het is een sociaal relevante job

NPSV-voorzitter Carlo Medo

Medo benadrukt dat de mensen die instaan voor de rekrutering niets te verwijten valt. "Men laat uitschijnen dat de rekruteringsdiensten hun werk niet naar behoren doen. Niets is echter minder waar", aldus Medo. "Ik denk wel dat we moeten nadenken of we in de juiste vijver vissen bij de rekrutering. Daarom vind ik het belangrijk dat de minister dit debat lanceert." 

Terreurdreiging

Volgens de NSPV-voorzitter is er wel degelijk een personeelstekort bij de ondersteunende diensten, zoals de rekruteringsdienst, doordat de voorbije jaren vooral in de operationale diensten geïnvesteerd is. Dat is onder meer een gevolg van de terreurdreiging. "Er is een inhaalbeweging bezig, maar het zou goed zijn als we ook bijvoorbeeld HR-specialisten of psychologen zouden kunnen aantrekken voor de rekruteringsdiensten."
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Iemand moet het zijn.

 • Pascal Badts

  Er is in het algemeen nauwelijks of geen respect voor mensen die betaald worden door de overheid. Dat is omdat die mensen constant zwart gemaakt worden in allerlei debatten. En uiteindelijk zullen de ouderen niet meer vervangen geraken.

 • Tijl Geens

  op een dag gaan ze wel eens beseffen dat respenct iets is dat je moet verdienen

 • Jef Heffens

  Dat ligt aan de halve eeuw politiek van links, vooral PS en SPA. De Groenen zijn op dat gebied niet beter. Dat zijn dromers die denken dat je de criminaliteit oplost met alleen maar pamperen. De goede methode is preventie en repressie in een goed evenwicht.

 • johan vankeirs

  Dit ligt gewoon aan de wetten die onze politiekers maken.Respect bestaat al een tijd niet meer.Een politieman is gebonden aan handen en voeten en ze worden meer gecontroleerd dat de grootste criminelen hier in belgie.De politie moet tegenwoordig van ijzer en staal zijn.