"De hele MR betaalt de prijs voor de omkoopbaarheid van De Decker"

Armand De Decker
Photo News Armand De Decker
De volledige MR betaalt vandaag de prijs voor de "fouten" die oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker heeft begaan rond de verruimde minnelijke schikking, waar het dossier-Kazachgate rond draait. Dat zegt MR-Kamerlid David Clarinval vandaag in La Libre Belgique. "Het is duidelijk dat Kazachgate eigenlijk een De Deckergate is".

Minister van Staat De Decker nam zaterdag ontslag als burgemeester van Ukkel. Eerder al werd hij tijdelijk uit al zijn interne functies ontzet. Zijn naam duikt immers op in het dossier-Kazachgate. Hij zou als advocaat hebben gelobbyd in een poging om de wet op de verruimde minnelijke schikking in 2011 in sneltempo door het parlement te krijgen.

De hypothese waar de onderzoekscommissie op werkt, is dat het Elysée de gerechtelijke problemen van de Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev en twee Oost-Europese zakenpartners in ons land wilde opgelost zien. Dat moest een lucratieve deal tussen Parijs en Kazachstan helpen smeden. Kort na de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet, konden Chodiev en co een schikking sluiten. De Decker maakte deel uit van het advocatenteam rond Chodiev. Hijzelf blijft elk lobbywerk ontkennen.

Volgens zijn partijgenoot Clarinval heeft De Decker minstens een deontologische fout begaan, misschien meer. "De Decker heeft zijn twee petjes (advocaat en oud-Senaatsvoorzitter) gebruikt voor persoonlijke doeleinden. Hij gebruikte ze om toegang te krijgen tot personen die hij als gewone advocaat nooit had kunnen zien. En hij werd betaald (er is sprake van 740.000 euro, nvdr) voor lobbywerk terwijl hij senator was. Dat zijn fouten", zegt Clarinval.

Persoonlijke fout
Hij benadrukt ook de schade die de feiten aan de MR berokkkenen. "De hele MR betaalt de prijs voor de omkoopbaarheid van De Decker", luidt het. "De MR betaalt een persoonlijke fout, geen politieke. Kazachgate is veeleer een De Deckergate, heel duidelijk". Dat hij in Ukkel ontslag heeft genomen, verandert voor Clarinval niets ten gronde. "Ik blijf razend op hem en ik vind dat zijn ontslag te laat komt".

Clarinval verklaart ook dat Dirk Van der Maelen (sp.a) en Georges Gilkinet (Ecolo), die ook in de onderzoekscommissie zetelen, er een verborgen agenda tegen de MR op na houden. Commissievoorzitter Van der Maelen "heeft vicepremier Didier Reynders in het vizier", terwijl Gilkinet "Kazachgate gebruikt om de MR te besmeuren".
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • pedro gancho

  Is dat die partij die door Dewever onderdeel van de sterke federale ploeg noemt? In de graaierij kent men zijn vrienden, nietwaar.

 • Grote Zorgen

  Dit is echt straf!!!!!!! Partijen weten dit maar laten stilzwijgend begaan, als het uitkomt wassen ze hun handen in onschuld. Judas werk van de bovenste plank.

 • Iv De

  Straks blijft er niks over van de franstaligen partijen alleen nog de communisten ,dat belooft voor de toekomst. Als je ziet dat die mannen banden hebben met noord- Korea.

 • Andre DM

  Hoe noemt.men dat , Minister van state, nee meester oplichter van de Belgische bevolking

 • Was ik vergeten ....

  En net deze heren zorgen ervoor dat wij "niet" te veel zouden verdienen.....of wij leven toch boven onze stand. Gooi AUB die beerput zo snel mogelijk open, dit hoeven wij toch niet te blijven pikken !!!