"De hel bestaat niet", zegt paus, maar Vaticaan ontkent

Photo News
Paus Franciscus maakt komaf met het concept van de hel. Een plaats waar de zielen van de zondaars in eeuwigheid moeten lijden is er niet, zei de paus in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica. Het Vaticaan ontkent de uitspraken van de paus, en zegt dat hij verkeerd is geciteerd.

In het interview legt de paus uit dat zondaars niet pijnlijk worden gestraft of tot in de eeuwigheid moeten lijden, zoals al eeuwen wordt aangeleerd door de Kerk. "De hel bestaat niet," klinkt het. "Wat wel bestaat is de verdwijning van zondige zielen." 

"De zielen van degenen die geen berouw hebben, en dus geen vergeving kunnen krijgen, verdwijnen", zei Franciscus. Een plaats van eeuwige verdoemenis is dan ook niet nodig. De zondaars die wel berouw tonen, krijgen vergiffenis en worden opgenomen in "zijn contemplatie", voegt de paus toe.

De paus werd geïnterviewd door Eugenio Scalfari, een Italiaans journalist en atheïst. De juistheid van de citaten die hij toeschrijft aan de paus werden in het verleden wel in vraag gesteld, vooral dan omdat de 93-jarige Scalfari heeft toegegeven dat hij nooit een bandrecorder gebruikt tijdens interviews. Het Vaticaan heeft echter nooit geklaagd over het werk van Scalfari en Franciscus blijft hem interviews toestaan. 

Het Vaticaan heeft vanavond wel laten weten dat de paus verkeerd is geciteerd en dat de journalist in kwestie op de vingers is getikt. De paus heeft de man geen interview toegestaan en het artikel was een "reconstructie", geen "trouwe weergave van de woorden van de Heilige Vader". De kerk benadrukt dat het katholieke geloof het bestaan van de hel erkent.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Daniël Gyssens

  En ze blijven die zever verkopen.Beste Paus,uw God bestaat niet.Hij heeft nooit bestaan en zal nooit bestaan.Al 2000 jaren bedriegen jullie miljarden mensen met jullie leugens .Wat wel bestaat zijn jullie pedofiele pastoors en duizenden van hun slachtoffers die jullie het zwijgen oplegden.

 • Ivan Willems

  Nu moet ik mij toch bijna een breuk lachen. Zij die denken dat de hel niet bestaat, wacht maar af. Het lachen zal u wel vergaan.

 • SABINE VAN DE KERKHOVE

  Alé we moeten niet meer bang zijn om stout te zijn, zoals men ons vroeger wijs maakte, we gaan er toch niet naartoe. Spijtig dat ik het niet vroeger geweten heb ;-))))

 • Bernd Vaes

  Als de paus dat gezegd heeft, is dat passend in zijn houding. En terecht, er is geen enkel dogma, dat de hel erkent.

 • guido taens

  Onze politiekers die de zegen zijn komen halen in Rome(bij sus),zijn de grootste oplichters,bedriegers,dieven,zie zo iemand als DEHAENE heeft 800.000 ARCO-gelovigen gestript,met medewerking van YVES LETERME (topgangsters,criminelen) en die zit niet in de hel en niet in de hemel,die zit waar iedereen naar toe gaat ,2 meter onder de grond ,en dat is Uw verdikt ook SUS.