"De Block kiest kant van artsen en installeert zo klassensysteem in gezondheidszorg”

Karin Jiroflée.
Photonews Karin Jiroflée.
Oppositiepartij sp.a deelt de bezorgdheid van de Christelijke Mutualiteit (CM) over de dure verblijven in eenpersoonskamers in ziekenhuizen. De Vlaamse socialisten verwijten minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) dat ze de problemen van de onderfinanciering van de ziekenhuizen al jaren voor zich uit schuift.

"Van een hervorming is nog steeds geen sprake. En in plaats van de patiënt intussen te beschermen voor hoog oplopende facturen kiest ze de kant van de artsen en zo installeert ze een klassensysteem in onze gezondheidszorg", luidt de kritiek van Kamerlid Karin Jiroflée aan het adres van minister De Block. “De beloofde hervorming van de ziekenhuizen blijft uit, de ereloonsupplementen voor artsen zullen blijven stijgen en de patiënt is opnieuw de klos.”

Volgens Jiroflée kunnen de ereloon- en andere supplementen de factuur voor een ziekenhuisopname fors doen oplopen. "Er doen zich veel te veel incidenten voor met torenhoge facturen, ook voor patiënten die verzekerd zijn", zegt ze. "Net daarom moeten we van die hospitalisatieverzekeringen, die bovendien veel te duur zijn, af. Ereloonsupplementen moeten onmiddellijk verboden worden, maar ook de andere supplementen (kamer en materiaal) moeten aan banden worden gelegd.”

Bron van inkomsten

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) deelt de bekommernissen, zegt ze. Maar het probleem sleept al jaren aan en is “niet in een-twee-drie opgelost”. “De voorbije jaren hebben we al veel vooruitgang geboekt”, maakt ze zich sterk. Ze verwijst onder meer naar het verbod op ereloonsupplementen bij daghospitalisaties in twee- of meerpersoonskamers en het plafond voor supplementen bij bepaalde ingrepen, zoals een borstreconstructie met eigen weefsel.

“We zijn hier met andere woorden hard aan het werken. Maar zoiets kost tijd. Blindweg alle ereloonsupplementen afschaffen, ook in eenpersoonskamers, zou niet verstandig zijn”, meent de minister. Volgens haar zou zo’n beslissing de financiën van de ziekenhuizen te veel onder druk zetten, en zouden belastingen of sociale bijdragen verhoogd moeten worden, klinkt het. “Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.”

De Block pleit voor een “structurele oplossing”. De minister is bezig met de hervorming van de ziekenhuisfinanciering en het ziekenhuislandschap, brengt ze in herinnering. Tegelijkertijd roept ze de sector zelf ook op een extra inspanning te doen. “Het gaat hier over de toegankelijkheid van zorg voor de patiënt, dit moét met andere woorden hoog op de agenda staan”, benadrukt ze. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • willy verbeeck

  Waarom moet een Arts voor hetzelfde werk in een eenpersoonskamer MEER krijgen dan voor hetzelfde werk in een meerpersoonskamer? Kan iemand mij uitleggen wat dat verantwoord?

 • Tom Vanlangenakker

  De voorbije 4 jaren drie maal geopereerd. Elke keer op een kamer samen met hoogbejaarde mannen. Dit deden ze zodat ik hen in oog kon houden en hen zou verwittigen als er problemen waren. In 2019 nog 2 operaties voorzien. Ga vragen voor een privékamer. Ben ik ook gerust :-) en de hospitalisatieverzekering betaald toch :-)

 • Eddy Jans

  Mr. Dalemans denk dat de artsen hier zelf voor kiezen (tenandere zij reeds eerder een inkomen of niet) . U en ik betalen mee aan hun opleiding.

 • anna vandenberg

  Zo juist nog op bezoek geweest bij een gepensioeneerde volbloed socialist, hij had geen hospitalisatie verzekering en in discussie met zijn vrouw, zei hij dat de gezondheidszorg best betaalbaar is, dat ze geen bijkomende verzekering bij het ziekenfonds moesten nemen. De misbruiken moeten uit het systeem en alles wordt terug betaalbaar.

 • Daniel Wouters

  Dat men de tarieven van tandartsen maar eens dringend bekijkt, we gaan stilaan naar toestanden zoals in de USA, ondanks dat de studie grotendeels door de belastingbetaler betaald wordt,doen ze alsof ze studieleningen moeten afbetalen,150 € voor een controle van 15 minuten en als U bij ons komt staan we er op dat U 2 maal per jaar komt,en nee mijnheer we zijn niet geconventioneerd.