“D-vleugel gevangenis Vorst is de SS-vleugel”: 22 cipiers en directrice staan morgen terecht voor wangedrag

Gevangenis van Vorst.
Baert Marc Gevangenis van Vorst.
Tweeëntwintig cipiers van de gevangenis van Vorst moeten zich vanaf morgen verantwoorden voor de Brusselse correctionele rechtbank voor wangedrag tegenover gevangenen. De Brusselse raadkamer verwees hen in juni door omdat ze zich onder andere schuldig zouden hebben gemaakt aan de onmenselijke behandeling van gedetineerden. Ook de directrice van de gevangenis staat morgen terecht, voor schuldig verzuim.

“Mijn verblijf daar was de hel. Van de 140 dagen dat ik er zat staken ze mij 100 dagen in de isoleercel. Op een dag stormden ze met tien mijn cel in en braken mijn schouder”, getuigde een ex-gedetineerde in 2015 op het RTL TVI-journaal.

Een onderzoek werd opgestart naar de wantoestanden binnen de gevangenismuren. Die zouden het werk zijn van een groep cipiers, die al enkele jaren dienst doen in de D-vleugel van de gevangenis. De groep zou de bijnaam “SS’ers” dragen.

‘Hitler’

Hun leider zou door de gevangenen ‘Hitler’ genoemd worden, naar zijn snorretje en kleine gestalte. De betrokken cipiers zouden er immers een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, te vernederen en te provoceren. Zo worden ze ervan verdacht weddenschappen te organiseren over het aantal gedetineerden dat ze op een bepaalde dag naar een isoleercel zouden brengen. De betrokken cipiers zouden ook regelmatig de elektriciteit in een cel onderbreken om incidenten tussen de gedetineerden te veroorzaken. Een cipier stuurde eveneens gevangenen naar de wc, maar gaf ze expres geen toiletpapier mee.

Ook de directrice zal zich moeten verantwoorden. Zij zou een gedetineerde met psychische problemen in de isoleercel hebben opgesloten, terwijl zijn gezondheidstoestand dat niet zou hebben toegelaten. Voor het proces zijn vijftien zittingsdagen uitgetrokken. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc van Maele

  Misdadigers of niet: indien deze feiten echt zijn dan is er geen straf zwaar genoeg voor deze cipiers en de directrice

 • Peeters Freddy

  Ik heb geen medelijden met criminelen, en ze kosten veel geld van de belastingbetaler. Blijf op het rechte pad.

 • Zjeppe Fierens

  Louis Benasque, dus ook de slachtoffers van die gevangenen...Rechten gedetineerden hier, rechten daar, feestmaal met Kerstmis, nieuwe pingpongtafel in de ontspanningsruimte, tv in de cel...."Mensonwaardige toestanden" want de verf bladdert van de muren... en dat terwijl het vol zit met "schilders". Vergeet niet dat vooraleer je hier in een cel eindigt, je al zeer veel op je kerfstok moet hebben en je al zeer veel mensenleed veroorzaakt hebt!

 • Louis Benasque

  Ieder individu heeft recht op een menswaardige behandeling.

 • Sophie DeWolf

  Meerdere onderzoeken in gevangenissen (bijv.: Stanford Prison Experiment) hebben aangetoond dat mensen algauw zot worden als ze eenmaal een klein beetje macht over anderen kunnen uitvoeren.