"Culturele samenwerking in Leuven is voorbeeld voor rest van Vlaanderen"

BELGA
Na afloop van een bijna 24 uren durend bezoek aan cultureel Leuven toonde Vlaams Cultuurminister Sven Gatz zich deze namiddag tijdens een persontmoeting enthousiast over de verregaande vorm van samenwerking tussen de culturele spelers in Leuven. "Andere steden kunnen zeker iets leren van dit Leuvense samenwerkingsmodel", aldus Gatz.

"De culturele instellingen zijn hier partners en geen concurrenten. Als bijvoorbeeld het STUK vorig jaar bekendmaakte zich te willen concentreren op dans, beeld en geluid en het theateraanbod wil afstoten, dan is dit vooraf goed doorgesproken met 30CC, dat het theatergebeuren overneemt. Het unieke is dat hier in Leuven alle cultuurhuizen bij die samenwerking betrokken zijn", aldus Gatz.

Verschillende Leuvense culturele instellingen moeten dit jaar als gevolg van besparingen in 2015 zwaar inleveren. Zo verliest het STUK volgend jaar 122.000 euro, Museum M 37.580 euro, Braakland/Zhebilding 33.000 euro, het Depot 18.750 euro. Gatz deed geen concrete beloften, maar gaf wel de indruk dat Leuven vanaf 2017 mag dromen van meer middelen als de toelagen in het kader van het kunstendecreet opnieuw worden verdeeld.

"Het kunstendecreet stimuleert samenwerking en een stad als Leuven die dat nu al goed doet, heeft betere kaarten om meer middelen te vragen. Ook gezien de achterstand denk ik dat Leuven terecht de vraag stelt om meer gehonoreerd te worden", aldus Gatz, die ook de hoop uitsprak vanaf 2017 over een groter totaalbedrag voor de kunstensector te kunnen beschikken. Dit hangt echter af van de evolutie van de Vlaamse financiën.