"Crisismanager zocht naar duurzame oplossing voor opvangcrisis"

UNKNOWN
Vluchtelingenwerk Vlaanderen betreurt dat staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) het mandaat van crisismanager voor de opvang van asielzoeker Peter De Roo niet verlengt. "De crisismanager hielp in de zoektocht naar een duurzame oplossing voor de opvangcrisis", zegt directeur Els Keytsman. "Goede opvang zal altijd nodig zijn, je kan mensen niet op straat laten".

De crisismanager voor de opvang van asielzoekers werd begin 2010 door de federale regering aangeduid, toen de opvangcrisis volop woedde. Zijn taak was om extra opvangplaatsen te creëren en daarbij te bemiddelen tussen Fedasil enerzijds en de gemeenten en OCMW's anderzijds.

Niet verantwoord
Het mandaat van crisismanager De Roo loopt eind maart af en wordt niet verlengd. Staatssecretaris De Block vindt het in tijden van besparing niet verantwoord iemand met zo'n hoog loon in dienst te houden voor zo weinig taken, zeker nu alle betrokken bevoegdheden bij één staatssecretaris zitten.

Vluchtelingenwerk is het daar niet mee eens. "Zonder het over de persoon van Peter De Roo te hebben, betreuren we dat het mandaat verdwijnt. Vooral omdat het erop lijkt dat de staatssecretaris zelf niet naar duurzame oplossingen zoekt, maar vooral tijdelijke maatregelen neemt. Zo besliste ze onlangs dat het tarief dat gemeenten krijgen om opvang te organiseren zal dalen", zegt Keytsman.

Terugkeerbeleid
"De staatssecretaris zegt dat ze vooral inzet op terugkeer. En ook wij vinden dat een goed terugkeerbeleid nodig is. Maar een goed terugkeerbeleid begint bij een goed opvangbeleid".