"Criminele netwerken brengen Chinese prostituees naar België"

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
Er is een nieuw fenomeen in België: honderden Chinese prostituees duiken op in alle grote steden. Knack sprak erover met Eric Garbar, het nieuwe hoofd van de cel mensenhandel bij de federale politie.

Sinds twee jaar zien we in heel Europa opmerkelijk veel Chinese vrouwen aankomen, wel duizenden, om te werken als prostituee, zegt Garbar, die zich specialiseerde in de materie toen hij in Charleroi werkte als speurder voor de lokale en gerechtelijke politie. "Voorheen zagen we Chinezen natuurlijk al als slachtoffer van economische uitbuiting, met name in Chinese restaurants. En daarna had je de Chinese massagesalons, waar vrouwen weleens verder gingen dan de klassieke massage." 

Momenteel loopt in heel België een tiental onderzoeken -zowel gerechtelijke als opsporingsonderzoeken- naar criminele netwerken achter Chinese prostitutie. "Ze laten vrouwen naar Europa overkomen om te werken in privéwoningen, hotels of bed and breakfasts. Niet achter ramen, niet in bars. Het gaat om verborgen prostitutie. Net daarom is het zo moeilijk om het fenomeen te detecteren en te controleren.”

Schengenvisa

In België gaat het naar schatting om honderden vrouwen. En dat vooral in grote steden waar er al een Chinese diaspora is: Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi. "Doorgaans zijn ze in Europa gearriveerd per vliegtuig, met geldige Schengenvisa. Gemiddeld zijn ze vijfentwintig jaar oud. We gaan aandachtig na of er geen minderjarigen bij zijn."

Garbar vindt het een verontrustend fenomeen. "Net omdat het 'reservoir' zo groot is. In China zijn er 3 à 4 miljoen prostituees. Zodra ze 22, 23 jaar zijn, worden ze er 'te oud' bevonden. De criminele netwerken sturen ze dan naar Europa en de Verenigde Staten."

"De strijd tegen de mensenhandel moet opnieuw een prioriteit worden in België", vindt Garbar tot slot. "Sinds een vijftal jaar heeft de politie - vooral om politieke redenen - veel capaciteit vrijgemaakt voor mensensmokkel en illegale migratie, ten koste van mensenhandel."
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  En er waren al zoveel Chinezen in België.

 • Hedwig Jacobs

  Dat komt en kan gewoon omdat onze grenzen wagenwijd openstaan, en omdat onze minister van buitenlandse en binnenlandse zaken niets anders doen dan zoeken naar een postje die nog beter betaald wordt, dit land is een zeef die helemaal versleten is.

 • Guy Beeckmans

  Als de Triaden er achter zitten, zal het moeilijk worden dit tegen te gaan.

 • guido vermeyen

  Het ligt simpelweg aan de overheid dit te verhinderen...vergunningen en zo...maar taksen (als ze dat al betalen) zijn blijkbaar meer welkom in de stads-gemeente kassa's.

 • Jan Verstrepen

  Dat is geen nieuwtje alhoewel ze zeggen dat alle Chinezen op elkaar lijken zie je toch in hun restaurant en andere zaken dat het telkens andere mensen zijn een vooral vrouwen. Nu er valt in dat land poen te rapen en alles mag dus.