"Controleer boten en pontons in jachthavens op asielzoekers"

Carl Decaluwé, West-Vlaams gouverneur.
BELGA Carl Decaluwé, West-Vlaams gouverneur.
De nieuwe West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé vraagt dat voortaan de boten en pontons in de jachthavens aan de Belgische kust gecontroleerd worden op de aanwezigheid van asielzoekers. Dit om problemen in de toekomst te vermijden. Dat meldt De Standaard.

In Nederland werd er dit weekend nog een boot met migranten onderschept. Om te voorkomen dat ook België in de toekomst met zo'n scenario geconfronteerd wordt, vindt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé het een goed idee om de boten en pontons die ons land binnenvaren vast preventief op asielzoekers te controleren.

De maatregel moet vooral een afschrikkend effect hebben. "Mensensmokkelaars moeten het idee krijgen dat ze hier geen voet aan de grond kunnen krijgen", zegt hij aan De Standaard. Decaluwé zal dan ook alle kustgemeenten vragen vanaf heden dergelijke controles in hun jachthavens uit te voeren.

'Verhoogde waakzaamheid'

In lijn met die aanpak gaf minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), verleden week ook al opdracht om het camerabewakingssysteem in de haven van Nieuwpoort te herstellen. Dat systeem was blijkbaar al jaren stuk. Omdat de minister een 'spillover aan migranten' vanuit Calais vreest, riep hij recent ook al een taskforce voor migrantensmokkel in het leven. Die moet het fenomeen met een 'verhoogde waakzaamheid' in de gaten houden.

Nochtans lijkt voorlopig niets erop te wijzen dat de asielcrisis ook effectief naar ons land zal overslaan. In de eerste helft van dit jaar werden in West-Vlaanderen slechts 467 mensen zonder papieren opgepakt. Dat zijn er 10 procent minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.