“Compleet absurd”: vanaf december enkel cashbetalingen verplicht afgerond

Afrondingsregels voor rosse eurocentjes blijven voor discussie zorgen

BELGA
Omdat maar weinig handelaars de afrondingsregels voor rosse 1 en 2 eurocentjes tot nu toe toepassen, wordt het vanaf 1 december verplicht bij cashbetalingen. Bij elektronische betalingen moet het niet. Dezelfde aankoop kan dus iets meer of minder kosten, naargelang de manier van betalen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vraagt dat de volgende regering de regels voor alle soort betalingen gelijktrekt.

Als je rekening 19,11 euro bedraagt, zal je een verschillend bedrag moeten betalen naargelang de betaalwijze. Voor cashbetalingen zal er standaard afgerond worden en zal je dus 19,10 euro moeten betalen. Maar voor een elektronische betaling mag de handelaar nog altijd zélf kiezen of hij afrondt. Bij maaltijd- of ecocheques is afronden dan weer verboden.

Discussie

De regel zorgt nu al voor veel commotie. “Het zijn twee maten en twee gewichten”, klinkt het in de supermarkt. Ook volgens het NSZ zal het tot chaos leiden: “Als je twee opeenvolgende betalingen hebt waarbij de ene opteert om cash te betalen en de andere voor elektronische betaling, dan zal dat een andere totaalprijs zijn. Als de ene dat van de andere hoort, zal dat zeker tot discussie leiden”, zegt woordvoerster Christine Mattheeuws.

Afronding voor elke betaalwijze

Negen op de tien handelaars willen daarom een verplichte afronding op álle manieren van betalen. Vrijwillig afronden zien ze niet zitten. “Ik wil niet de eerste zijn die gaat afronden, mensen gaan dan overstappen naar de concurrentie”, zegt Conny Heremans, zaakvoerster bij Louis Delhaize in Bertem.
336 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rody Franks

  Bij de les blijven geldt (of moet ik zeggen "geld" :-) ) ook voor jou, Guido Pintens: 1 bfr is ongeveer 2,5 eurocent, geen 25.

 • Geert Landsman

  De wet steld dat een prijs een prijs is. Ik ha eisen dat ze altijd naar onderafronden of mij correct wisselgeld geven anders blijft de hele kar gewoon staan!

 • felix strackx

  De afgeronde prijs moet dan ook maar zo geafficheerd worden. En er zijn maar weinig dingen die , 91 kosten, wel veel van , 99.

 • Alfons LABIE

  Dagdagelijkse zaken betaal ik altijd cash. Is een keuze omdat wij dan beter beseffen wat we nog hebben want kaart is veel te makkelijk. Voor grote stukken moeten we op voorhand sparen en betalen we dan wel met kaart Die mac 2 cent per winkelbezoek gaat dit niet veranderen

 • Franky Schoonvliet

  aan de commentaren hier te lezen en te horen zijn het allemaal superrijken, aan mensen die moeten krabben om rond te komen word nooit gedacht, egotrippers zijn het allemaal.