"CD&V stapt niet in federale regering die de klok terugdraait”

Hilde Crevits.
Photo News Hilde Crevits.
CD&V zal niet in een nieuwe federale regering stappen als de verwezenlijkingen van de vorige regering, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar, teniet worden gedaan. Dat zegt Vlaams viceminister-president Hilde Crevits in een interview in Het Belang van Limburg. Gisteren bestempelde ook federaal minister Pieter De Crem (CD&V) in De Ochtend op Radio 1 een verlaging van de pensioenleeftijd al als onbespreekbaar.

Crevits herhaalt voorts dat de twee grootste partijen aan beide zijden van de taalgrens, PS en N-VA, met elkaar moeten praten. "Anders gaan we sowieso naar een federale regering met een Vlaamse minderheid", zegt ze.

Volgens Crevits is het niet aan de CD&V om als kleine partij de keuze te maken voor deze of gene regering. "We moeten ook alleen maar in een regering stappen als we het relevante verschil kunnen maken", maar, zo waarschuwt ze: "Ik zou het anderzijds ook vreselijk vinden als we de klok zouden terugdraaien. Voor ons is het niet mogelijk om mee te werken aan een project dat de hervormingen, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd, terugdraait." Zomaar een paars-groene coalitie depanneren, is dus geen evidentie voor CD&V.

De Vlaamse viceminister-president eist daarnaast ook meer respect voor haar partij in de oplaaiende ethische discussies in het federale parlement, waar al weken wordt gepalaverd over de versoepeling van de regels voor abortus en euthanasie.
92 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Eindelijk bekennen ze kleur. De CD&V was enerzijds voor dat harde asociale neoliberale beleid. Dat sociaal gezicht in de regering was maar anderzijds om de schone schijn op te houden.

 • Danny Damiaens

  Neen dat klopt Pé maar waarom mag ene stoppen op 56 met vol pensioen en de andere moet doorwerken tot minstens 62 en word levenslang beboet op zijn pensioen wedde met 45 jaar werken?

 • koen leenknecht

  Pensioen voor een man moet min. 67jaar zijn , voor een vrouw min. 60 jaar . Gelijk wat voor werk je hebt gedaan . Wie vroeger stopt krijgt minder , punt , die wordt toch betaald door onze kinderen en kleinkinderen . Wie langer werkt zou extra moeten worden beloond en mag in de bloemetjes worden gezet !

 • vanaeken jokke

  Jesse Degrauwe ze werken in Nederland tot hun 67 en daar hebben ze geen uur voor gestaakt of betoogd.Zoals de linkse correcte in België die voor alles en nog wat op straat komen als het niet naar hun goesting is.Iedereen op 60 jaar op pensioen aan minimum 1500€ gewerkt of niet gewerkt hoe het betaald moet worden daar hoor je groen of socialisten nooit wat over zeggen.

 • Marc Spandel

  Ik vermoed dat de pensioenuitkering van iemand die heel zijn leven werkte en voor dit pensioen afgedragen heeft steeds meer het wettelijke vastgestelde minimumpensioen benaderd. Vandaar dat veel mensen zich vanwege dit kleine verschil de vraag gaan stellen of het voor henzelf wel nuttig is om te werken tot je doodvalt.