"Camerabeelden Peter De Wolf onwettig verkregen"

UNKNOWN

Advocaat Hans Rieder vraagt voor de Gentse correctionele rechtbank de vrijspraak voor zijn cliënt, de geschorste korpschef Peter De Wolf, omdat in het onderzoek camerabeelden onwettig verkregen en gebruikt zouden zijn.

Volgens Rieder weet De Wolf dat hij fout was, maar kan hij door de vermeende procedurefout niet strafrechtelijk gesanctioneerd worden.

De Wolf moet zich verantwoorden voor de vervalsing van een proces-verbaal, vluchtmisdrijf en inbreuken op de wegcode. Op 7 februari veroorzaakte De Wolf een verkeersongeval na een feest van de Gentse politieharmonie in café Introvert aan de Gentse Watersportbaan. De korpschef gaf toe dat hij afsprak dat adjunct-commissaris Sonja Corryn verklaarde dat zij achter het stuur zat. De derde betrokkene in de zaak, het hoofd van de Dienst Intern Toezicht Olivier Speeckaert, wordt verdacht van het meewerken aan de valse aangifte.

Inbreuk in informaticasysteem
Uit de camerabeelden in Introvert bleek dat De Wolf de zaak verliet om 3.59 uur, stelde het openbaar ministerie. Daaruit bleek dat De Wolf gelogen had, maar het zijn juist die beelden die volgens advocaat Rieder onwettig verkregen zijn.

"De beelden zijn gebruikt om het tijdsgebruik van mijn cliënt na te gaan, maar volgens de wet op de camerabewaking kunnen ze daarvoor niet gebruikt worden. De beelden opvragen op de laptop van de verantwoordelijke van de zaak en ze van de server van de bewakingsfirma te halen, is een inbreuk in een informaticasysteem. Daarvoor is de toestemming van een onderzoeksrechter nodig, en dat was niet het geval. De beelden zijn dus onwettig verkregen en het was een intrusie op het privéleven van mijn cliënt."

Na het bekijken van de camerabeelden werd een telefonieonderzoek gestart. Dat maakte duidelijk dat de drie betrokken gelogen hadden en leidde tot bekentenissen. Volgens Rieder doet door de vermeende procedurefout met de camerabeelden al dat bewijsmateriaal niet ter zake. De advocaat betwist ook dat zijn cliënt valsheid in geschrifte pleegde, omdat zijn valse verklaringen in het vertrouwelijk verslag aan de procureur des Konings geen officieel document uitmaakten.

"De juridische waarheid, die verschilt van de feitelijke waarheid, is dat Sonja Corryn achter het stuur zat", besluit Rieder.

"Ik wil aan de slag blijven bij de politie. Ik ben 21 jaar bij de politie en heb nooit iets anders gewild of gekend. Het is aan de rechtbank om te beslissen over de ontzetting uit mijn rechten, maar ik wil politieman blijven. In welke functie of bij de lokale of federale, dat laat ik in het midden." Dat zei Peter De Wolf na afloop van de rechtszaak. De rechtbank zal de debatten sluiten op 12 juni en proberen uitspraak te leveren op 19 juni. (belga/mvdb)(belga/mvdb)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.