Burgemeester van Ukkel ziet verbod op debat met Zemmour niet zitten

Eric Zemmour
PHOTO_NEWS Eric Zemmour
Burgemeester Armand De Decker (MR) van Ukkel heeft voorlopig geen plannen om het debat met de Franse journalist en polemist Eric Zemmour, dat begin januari in zijn gemeente plaatsvindt, te verbieden.

De zakenclub "Cercle de Lorraine" heeft Zemmour uitgenodigd voor een literaire lunch op 6 januari. Nadien stelt hij zijn bestseller "Le Suicide français" voor in boekhandel Filigranes. Na de geplande signeersessie wordt Zemmour tot slot verwacht voor een debat in de "B19 Country Club", in Ukkel.

De Decker wil eerst zelf bekijken wat zijn tegenstanders hem verwijten, "alvorens de vrijheid van meningsuiting te ondermijnen". "Zemmour is een rechts intellectueel. Ik geloof niet dat we hem in hetzelfde kamp kunnen plaatsen als Dieudonné. Een journalist schrijft niet zomaar iets. Dieudonné daarentegen verweet men achterlijk en brutaal antisemitisme."

John-Alexander Bogaerts, de organisator van het debat, waarschuwt voor de gevolgen van een verbod. "Als we mensen een spreekverbod gaan opleggen, zeker in private kring, dan komen we dichtbij het extremisme." Bogaerts benadrukt dat enkel leden toegang hebben tot het debat en dat er niets gefilmd of geregistreerd zal worden.

De fractie Ecolo-Groen gaat Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) vragen om Zemmour de toegang tot het Brusselse grondgebied te weigeren.