"Brussels compromis over geluidshinder is niks minder dan een provocatie"

Photo News
Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft het tegenvoorstel van de Brusselse regering rond de verstrengde geluidsnormen neergesabeld. "Dit is de kunst van een provocatie als een compromisvoorstel voor te stellen", zei hij voor aanvang van een actie van de ongeruste luchthavengemeenschap - met ook de vakbonden en de werkgevers - aan zijn kabinet. "Dit is geen provocatie, wij herinneren alleen maar aan ons regeerakkoord, niet meer of minder", repliceerde Brussels minister-president Rudi Vervoort toen het gezelschap bij zijn kabinet aankwam.

De Brusselse regering lanceerde gisteren nog een voorstel om de tolerantie te verlengen onder verschillende voorwaarden, bijvoorbeeld dat de federale regering geen vluchten meer toelaat op de Kanaalroute boven de hoofdstad. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bestempelde het voorstel als "een louter tactisch spel".

Partijgenoot Bourgeois trad die kritiek vandaag volmondig bij. Dinsdag zaten beide regeringen nog samen, zonder resultaat, en twee dagen later lanceert de Brusselse regering via de media een tegenvoorstel, hekelde de Vlaamse regeringsleider. "Dit is een tactisch spelletje."

Bourgeois hamerde erop dat de verstrengde normen die Brussel wil invoeren - voortaan een nultolerantie bij het hanteren van de geluidsnormen bij overvliegende vliegtuigen - 60.000 jobs bedreigen. Indirect komen in Brussel ook jobs in de horeca, winkelsector, taxibedrijven... in het gedrang, luidde het.

Belangenconflict

Bourgeois denkt alleszins dat er geen oplossing komt op korte termijn. De Vlaamse regering buigt zich vandaag alvast over het inroepen van een tweede belangenconflict. Door het eerste Vlaamse belangenconflict werd de invoering van de nultolerantie op 1 januari reeds uitgesteld.

Vervoort zei nog dat de luchthaven ook voor Brussel belangrijk is, maar dat er ook een evenwicht moet zijn met bijvoorbeeld de levenskwaliteit. "Wij vragen alleen maar een juiste verdeling. Het eerste punt daarbij is meer transparantie rond de routes."

Vervoort zei voorts niet bilateraal, maar trilateraal, dus ook met de federale regering, te willen onderhandelen. Het nieuwe belangenconflict dat de Vlaamse regering plant, en dus bijkomend 60 dagen uitstel, "is geen stap voor een globale, duurzame oplossing". De verlenging van de tolerantie die de Brusselse regering voorstelde, kan volgens Vervoort de druk verminderen qua boetes, om dan opnieuw rond de tafel te gaan zitten.

Protestactie

De luchthavengemeenschap startte vanochtend een protestactie bij de verschillende regeringsleiders die betrokken zijn in het gekrakeel rond de verstrengde Brusselse geluidsnormen. Een niet alledaagse combinatie van onder meer vakbonds- en werkgeversvertegenwoordigers deed de ronde van de verschillende kabinetten om er te pleiten voor een oplossing.
    
De voltallige luchthavengemeenschap - personeel, vakbonden, werkgevers, maatschappijen en vakverenigingen - heeft zich verenigd om beleidsmakers te sensibiliseren om snel tot een politiek akkoord te komen over de Brusselse geluidsnormen. Zonder akkoord, zo vrezen de verschillende partijen, dreigen maatschappijen Zaventem te verlaten, met groot jobverlies tot gevolg.
       
"Het is bijzonder dat de vakbonden en de werkgevers in dit dossier aan één zeel trekken", aldus Voka-topman Hans Maertens. Voor hem is snel een oplossing nodig om uit de impasse te geraken, "anders dreigen carriers weg te trekken uit Brussels Airport". De ongerustheid op de luchthaven is bijzonder groot dat er geen politieke oplossing komt, voegde hij toe.
        
"We zijn hier om de tewerkstelling te proberen garanderen. Het is een belangrijk dat we een gemeenschappelijk signaal geven", zei ook Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond. "we proberen de drie overheden te overtuigen hun spelletjes te stoppen." De delegatie overhandigde bij Bourgeois alvast 18.350 handtekeningen en steunbetuigingen.

BELGA
BELGA
BELGA