"Brussel zal belangrijke rol spelen in Belgisch federalisme van morgen"

BELGA
Enkel een optimaal beheer van het grondgebied van het Brussels Gewest, dat een van de sterkste bevolkingsexplosies van heel Europa ondergaat, kan tegemoetkomen aan de noden van onze bevolking en ons Gewest verzekeren van een toekomst. Dat heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) vandaag gezegd in zijn toespraak naar aanleiding van het Irisfeest. Vervoort legde bovendien de nadruk op de zeven ontwikkelingszones die zijn regering op poten heeft gezet.

De minister-president wees op het feit dat Brussel een "belangrijke vooraanstaande rol zal vertolken in het Belgisch federalisme van morgen. Als gewest dat bij wet tweetalig en in de praktijk meertalig is, moet het een concentraat zijn van het succes van het Belgische model". Vervoort verklaarde er dan ook "vurig voor te pleiten vorm te geven aan het grootstedelijk gebied, dat door de zesde staatshervorming bekrachtigd is", dat "moet uitgroeien tot een belangrijk terrein voor samenwerking, waar zowel de inwoners van Vlaams- en Waals-Brabant als de Brusselse bevolking wel bij zullen varen".

De Brusselse regering heeft in een jaar tijd veel verwezenlijkt in verband met de territoriale dossiers, "maar de weg is nog lang", aldus Rudi Vervoort. Hij wijst er dan ook op dat de volgende regering een grootschalige hervorming zal moeten doorvoeren van de gewestelijke structuren die belast zijn met ruimtelijke ordening.

Werkgelegenheid
Vervoort benadrukte ook dat "het werkgelegenheidsbeleid in het Brussels Gewest geen flop is". Ondanks de crisis is de werkgelegenheid tussen 2000 en 2012 in Brussel gestegen met 9,2 procent, tegen 7,8 procent in Vlaanderen en 8 procent in Wallonië, aldus de minister-president. "En we zijn ook het gewest dat de meeste ondernemingen creëert."

De minister-president wees verder op de effecten van de sociale top die hij een een jaar geleden organiseerde rond de tewerkstelling van de Brusselse jongeren. Zo worden jaarlijk 1.776 extra beroepsopleidingen georganiseerd, werden op een jaar tijd 6 procent meer taalcheques uitgereikt, werden 1.065 jobs gecreëerd door de mobiliteit van de werknemers in het Vlaams Gewest te bevorderen en telt het online taalleerplatform 'Brulingua' 1.500 bezoekers per jaar.Video