“Brussel is moderne stad die duidelijk groen stemt”

 Olivier Deleuze
BELGA Olivier Deleuze
De groene golf van de gemeenteraadsverkiezingen zet zich door in Brussel, want Ecolo en Groen gaan stevig aan kop in de voorlopige uitslagen voor het Brussels parlement. De groene burgemeester van Watermaal-Bosvoorde, Olivier Deleuze (Ecolo), ziet dat de meningen in Brussel duidelijk veranderd zijn.

Met een overtuigend resultaat van 23,66 procent, is de groene golf in tegenstelling tot Vlaanderen wel duidelijk voelbaar in de hoofdstad. “Brussel verandert sociologisch”, stelt Deleuze aan Bruzz. “We zien andere mensen in deze dynamische stad, en dat is leuk voor ons. Het is nog te vroeg om te zeggen of we de grootste partij worden, maar in vergelijking met 2014 is het resultaat schitterend, want we halen mogelijk een verdubbeling”.

“Enerzijds is de klimaatopwarming echt een thema geworden, en anderzijds verandert Brussel”, analyseert Deleuze. “Dat zie je in alle wijken. Het is een moderne stad die nu duidelijk voor groen stemt. Ik ben de baas van de partij niet dus het is niet aan mij om te beslissen wie mogelijk partners kunnen worden. Laten we niet aan de grenzen denken, maar laten we gewoon allemaal samen werken”.

Op Vlaams niveau gaat Groen licht vooruit, maar is vooral de grote sprong van Vlaams Belang een verrassing. “Vlaams Belang is voor ons een fascistische partij, dus het is zorgwekkend om dat te zien gebeuren. Het is slecht nieuws”, aldus nog Deleuze. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bert Verhulst

    Het is niet voor hun ecologische thema's dat ze in Brussel zo hoog scoren. Want afval sorteren hebben ze in de meeste Brusselse wijken nog niet gehoord. Groen/Ecolo heeft een partijprogramma die er in Brussel volledig op gericht de Moslim kiezer te binnen te halen. Gezien zij momenteel de grootste groep vertegenwoordigen, rijf je uiteraard op die manier de meeste stemmen binnen.

  • anna vandenberg

    Ik vraag me af of Groen de houtkachels gaat verbieden, als je door Wallonië rijdt zie aan elke landelijke woning stapels hout liggen, of gaan ze het enkel in Vlaanderen doen.